ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Сключването на дългосрочни договори между държавата и инфраструктурния жп управител беше обсъдено в МТ 20.09.2007
Голям размер

В изпълнение на политиката на Министерството на транспорта за развитието на железопътния транспорт днес в Министерството се проведе дискусия за сключването на дългосрочни договори между държавата и инфраструктурния железопътен управител. Правният експерт в NEA Transport research and training-Холандия Адриаан Роест Кролиус направи презентация по темата.

Темата засяга актуални въпроси, свързани с правните взаимоотношенията между държавата, представлявана от министъра на транспорта и министъра на финансите от една страна, и инфраструктурния железопътен управител - от друга. Основните елементи на тези договори са въпросите, свързани с държавното бюджетиране на поддръжката на железопътната инфраструктурата, политиките за инфраструктурните такси и конкурентноспособността на железопътната транспортна система.

Според Европейската комисия страните-членки е необходимо да насочат усилията си към създаването на устойчива железопътна система и преди всичко към поставянето на договорна основа на финансовите отношения между държавата и инфраструктурния управител за финансиране на поддържането и модернизацията на железопътната инфраструктура в контекста на система, основана на показатели за дейността.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени