ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Българските превозвачи ще могат да пътуват от Турция без разрешителни за обратни товари 14.10.2005
Голям размер

Българските превозвачи ще могат да пътуват от Турция до нашата страна без разрешителни за обратни товари, стана ясно по време на разговора на министъра на транспорта Петър Мутафчиев с турския му колега Бинали Йълдъръм. Министър Мутафчиев е на еднодневно работно посещение в Република Турция.

По време на срещата министър Мутафчиев изложи желанието и молбата на нашата страна за увеличаване на квотата от обратни разрешителни. В знак на добра воля министър Йълдъръм обяви, че ще предостави допълнителен контингент от разрешителни за българската страна. До предоставянето на тези разрешителни ще бъде въведен облекчен режим за българските превозвачи, заради невъзможността за бързо техническо изпълнение, тоест отпечатването им. Този режим ще бъде валиден от 18 октомври 2005 г. до 24.00 часа на 26 октомври 2005 г. Това е прецедент в историята на отношенията между двете страни и двете министерства.

В периода 27-28 октомври 2005 г. турска делегация ще посети нашата страна, когато се очаква да ни бъдат предоставени допълнителните разрешителни.

Либерализацията на автомобилните превози между България и Турция също беше тема на дискусията. Двамата министри ще търсят възможности за пълна либерализация на двустранните автомобилни превози.

По време на разговора бяха обсъдени и създаването на общата гранична гара Капъкуле, както и датата на подписването на Споразумението за трансграничния железопътен преход Свиленград-Капъкуле.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени