ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев ще открие „Фериботен терминал Силистра” 16.11.2007
Голям размер

  Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще открие новопостроения „Фериботен терминал Силистра". Церемонията ще се състои на 19 ноември, понеделник, от 11.00ч. Заедно с това ще се извърши и първият рейс на фериботната линия Силистра-Калараш.

На събитието се очаква да присъстват кметът на гр. Силистра Иво Андонов, областният управител Светлана Великова, депутати от областта.

В 12.15ч. в хотел „Дръстър" концесионерът „Дунавски индустриален парк" ще представи своята бизнес програма за терминала. Министър Мутафчиев и представителите на местната власт ще направят официални изявления.

„Фериботен терминал Силистра" е териториално обособена зона от пристанище за обществен транспорт с национално значение Русе. Той е изграден в изпълнение на задълженията, поети с договора за предоставяне на концесия за строителство, сключен на 03.02.2006 г. между българската държава, представлявана от министъра на транспорта и „МИНЕРАЛ ИН" ЕАД - град София. Срокът на концесията е 35 (трийсет и пет) години.

Това е първата концесия в България, която се осъществява на принципа: построй, оперирай и предай. Проектът за изграждането на нов фериботен терминал на р.Дунав със средства на държавата и с частен капитал е първият подобен проект, осъществен в нашата страна.

Пристанищният терминал е предназначен за обработка на ро-ро товари и поща, пътнически услуги и морско-технически услуги (швартоване и снабдяване на корабите с вода, телефон и електрическа енергия). Площта му е 65 189 кв. м.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени