ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Замърсяването на морската среда ще се контролира от нова система 21.11.2007
Голям размер
  България е първата страна в Черноморския регион, която въведе в действие система за ефективен контрол на замърсяването на морската среда от корабоплаването - VTOPIS (Vessel Traffic Oil Pollution Information System). Публичното представяне на системата ще се състои утре, 22 ноември, от 13:00 часа в сградата на Морска администрация, гр. Варна.

Системата е уникална не само в Черноморския регион, но и в европейски мащаб. Резултатите от нейното прилагане ще бъдат представени от България пред Европейската агенция по безопасност на корабоплаването (EMSA) и ще бъдат направени предложения за прилагането на натрупания опит в рамките на Европейската система за контрол на корабоплаването.

Номинирането на България от Черноморската комисия да изгради пилотния проект VTOPIS e резултат от наличието на съвремена система за контрол и управление на корабния трафик /VTMIS/, въведена в експлоатация през 2004 год.

Като държава-членка на ЕС, България е задължена до края на 2008г да предоставя информация за корабоплаването в европейската информационна система SafeSeaNet. Успешното завършване на VTOPIS е един от елементите от изпълнението на тези ангажименти.

VTOPIS представлява комплекс от шест подсистеми, изпълняващи следните функции:

-  обработка на информацията по сдаване на отпадъци от корабите в пристанищата във Варна и Бургас;

-  обработка и контрол на изпълнението на издадените разрешения за операции, представляващи опасност за околната среда (бункероване, прехвърляне на товари, дебаластиране и др.);

-  обработка на получените сигнали за замърсяване и изобразяване на статистика върху електронна карта;

-  наблюдение на корабния трафик в реално време;

-  проиграване на събития от архива на системата при необходимост от разследване на случаи, свързани със замърсяване на морската среда и издирване на извършител;

-  моделиране на движението на нефтени петна, по данни от хидро-метеорологичните сензори на системата за следене на трафика.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени