ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Представители на МТ присъстваха на церемонията по връчването на наградите на Европейската харта за пътна безопасност 26.11.2007
Голям размер

Представители на Министерството на транспорта присъстваха днес на официалната церемония по връчването на наградите на Европейската харта за пътна безопасност в Брюксел. Наградите бяха връчени от вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по транспорта Жак Баро. Призовете бяха разпределени в шест категории, като наградените са:

  • Големи и мултинационални компании - Groupe Norbert Dentressangle (France)
  • Малки и средни предприятия - Motoryzacyjna Akademia Kierowcow (Poland)
  • Федерации и асоциации - Automobil Clubul Roman (Romania)
  • Институции - Centrum dopravni prevence-Muzeum Police CR (Czech Republic)
  • НПО - L`Atelier Scolaire (France)
  • Региони и градове - Kosice (Slovak Republic)

Присъдена беше и извънредната седма награда, която получи Provincia di Crotone (Italie) за изпълнение на многобройни ангажименти за една година.

По време на събитието Жак Баро приветства България и Румъния за положените усилия и активността им за популяризирането на Европейската харта за пътна безопасност в рамките на първата година от членството си в ЕС.

На официалната церемонията се присъединиха към Хартата още 15 компании, като една от тях беше българската Девин АД.

***

Припомняме ви, че министърът на транспорта Петър Мутафчиев и министърът на вътрешните работи Румен Петков, в присъствието на министър-председателя на Република България Сергей Станишев представиха на 23 април 2007 г. Европейската харта за пътна безопасност, както и българската инициатива „Аз спасявам живот". Целта на Европейската харта за пътна безопасност е гражданското общество да допринесе за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Европа на принципа на споделената отговорност. В тази връзка Министерството на транспорта призова всички държавни структури и групи на гражданското общество да се присъединят към Хартата, като поемат конкретни ангажименти, с които да допринесат, всеки в рамките на своите възможности и компетенции, за подобряване на безопасността на движението по пътищата.

На 12 септември 2007 г. министър Мутафчиев запозна представители на ЕК и секретарятът на Европейската харта за пътна безопасност с инициативата на министерството „Аз спасявам живот". По време на това събитие официално стартира и Интернет сайтът на кампанията http://bezopasnost.bg/.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 20
e-mail:
kvardev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени