ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Николай Димитров Димитров е премръзналият моряк 03.01.2008
Голям размер

Николай Димитров Димитров е спасеният български моряк от м/к „Ванеса", който беше открит тази сутрин силно премръзнал, след потъването на кораба в Азовско море. Той е транспортиран за лечение в Кавказ. Димитров е втори механик от екипажа на кораба. Както по-рано ви информирахме, открити са още две тела на български моряци, чиято самоличност все още не е установена.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев съобщи на извънредна пресконференция днес, че е издал заповед за извършването на разследване от българска страна. Такова ще бъде направено и от руските компетентни власти. Министърът ще настоява и за включването на български експерти в разследването от руска страна.

Близките и роднините на моряците ще могат да получават информация на следния телефон: 056/ 875 777, 056/ 844 339. 

Спасителните дейности продължават и в момента.

Очаквайте своевременна информация за развитието на събитията.

***

В 2.05 часа българско време от м/к „Ванеса" е подаден SOS сигнал. Морският спасителен координационен център в Новоросийск веднага предприема издирвателно-спасителните действия. В 2.15 часа е ИА „Морска администрация" е информирана за случващото се. Малко преди 2 часа капитанът на кораба се е свързал по телефона с представителя по сигурността на фирмата-оператор и го е информирал, че екипажът напуска кораба, но за причините не го е уведомил. По предварителна информация екипажът е напуснал кораба със спасителни салове. Всички открити до този момент моряци са били облечени с необходимите термо костюми.

М/к „Ванеса" е 33-годишен. Последният извършен годишен преглед е бил на 22 юли 2007 г. Бруто и нето тонажът на кораба е съответно - 1 853 тона и 1126 тона. Корабът е бил натоварен с метални слитъци и е отплавал от пристанище Бердянск за пристанище Бургас. Капитан на кораба е Мирослав Великов Димитров. Корабът е застрахован в "Булстрад".

Припомняме ви, че корабът „Ванеса" потъна в 7.30 часа тази сутрин в Керченския пролив при крайно тежки метеорологични условия с екипаж от десет български моряци и един украинец. Собственост е на фирма „Стела Мар" ЕООД, а оператор е „Борд марин - Бургас" ООД.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени