ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Българските експерти ще отпътуват за Русия днес следобед 04.01.2008
Голям размер

Българските експерти Румен Симеонов и к.д.п. Желю Вълков днес следобед ще отпътуват за Новоросийск. Те заминават за мястото на инцидента по нареждане на министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

Симеонов е ръководител на Звеното за разследване на произшествия в морските пространства и вътрешните водни пътища, а Вълков е началник отдел „Преглед, освидетелстване и регистрация на корабите и корабопритежателите" в ИА „Морска администрация".

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев потърси връзка с министъра на транспорта на Русия Игор Левитин и украинския си колега Йосип Винский за обсъждането на предприетите мерки и действията при създалата се кризисната ситуацията, вследствие на влошената метеорологична обстановка.

Към момента временно е преустановено издирването по въздух и вода на българските моряци, но не и по суша. Екипи непрестанно обхождат крайбрежната ивица и следят обстановката. Климатичните условия са доста тежки. Видимостта в района на потъването на кораба е 200 метра, а скоростта на вятъра достига до 25/30 метра в секунда, което от своя страна не позволява обследването на района.

Транспортният министър Петър Мутафчиев призовава всички представители на изпълнителната и местната власт от българска страна да се въздържат от коментари, свързани със спасително-издирвателните действия, без предварително информацията да бъде проверена и подадена от компетентните органи, отговарящи за инцидента. Целта е да не се подвеждат медиите, роднините и близките на екипажа от м/к „Ванеса", както и цялото общество. Разнопосочната информация не е би помогнала на никой в подобна кризисна ситуация.

Припомняме ви, че вчера в 7.30 часа българско време потъна м/к „Ванеса" във водите на Азовско море, на 22 мили северно от Керченсикя пролив. Корабът плава под български флаг с екипаж от десет българи и един украинец - моряк-пилот.

Очаквайте своевременна информация за развитието на събитията.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени