ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ДАИ ще бъде снабдена с нови технически средства за по-качествено извършване на контрол 12.10.2005
Голям размер

Инспекторският състав на ДАИ ще бъде снабден с шест мобилни лаборатории с необходимото оборудване за извършването, по европейски стандарти, на по-ефективен и качествен контрол на пътя и в предприятията. Техническите средства се доставят по проект на ФАР, който се осъществява от началото на годината с помощта на туининг партньорите – Франция и Германия.

Проектът се състои от два компонента – договор за обучение на инспекторския състав (twinning contract) и договор за доставка (supply contract).

Целта на проекта е да се създаде система за контрол в автомобилния транспорт, която ще повиши безопасността на пътя, ще намали негативното въздействие върху околната среда и ще се повиши ефективността на контролните органи на Министерството на транспорта – ДАИ.

Пълното наименование на проекта е “Ефективно функциониране на системата за контрол за пътни проверки на времето за управление, прекъсване и почивка на пътя и в предприятията”. Чрез реализацията на проекта ще се изпълнят изискванията на Международната спогодба, която регламентира времето за управление, прекъсване и почивка на водачите на превозни средства (АЕТР).

Бюджетът на проекта е 1 250 000 евро, от които 700 000 евро ще бъдат инвестирани за закупуването на автомобилите и техническото им оборудване, а останалите 550 000 евро са разходи за обучение на инспекторите от ДАИ и за административни дейности.

Договорът за обучение (twinning contract) е подписан от съответните страни по него и нотифициран от Делегацията на Европейската комисия в България на 23 декември 2004 г.

Автомобилите за контрол на пътя ще бъдат оборудвани със сканиращо устройство за разчитане на тахографски листи, заедно с необходимия софтуер и хардуер, кантар за измерване на осовото натоварване на превозните средства, димомер, газанализатор и уред за проверка на регулирането на фаровете.

С тези специализирани автомобили за контрол на пътя инспекторите от ДАИ ще имат възможността по-ефективно да проверят времето за управление, прекъсване и почивка на водача на превозното средство, което осъществява обществен превоз на пътници и товари, да измерят съдържанието на вредните емисии от отработените газове от двигателя на автомобила и да проверят други технически данни, които досегашният начин на контрол не позволяваше. Към момента е обявен търг от Министерството на финансите за доставка на мобилните лаборатории и оборудването за тях.

Целият инспекторски състав на ДАИ ще премине през обучение за работа с лабораториите и начините на извършване на контрол. Обучението се провежда от немски и френски експерти в периода 19 септември до 21 октомври 2005 г. и се състои от практическа и теоретична част. Практическите занятия се провеждат всеки четвъртък и петък на 108 км. на магистрала „Тракия” край Пловдив, а теоретичните –в хотел „Аугуста” в град Хисар.

На практическите занятия, които ще се проведат край Пловдив на 13 октомври (четвъртък) от 10:00 до 14:00 ч, ще присъстват изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Володя Киров, главният директор на ДАИ Наско Атанасов, както и постоянният съветник по туининг проекта по ФАР Ерик Хойруп. Демонстрацията е отворена за медии.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: kvardev@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени