ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев се запозна с изпълнението на проекта за система за търсене и спасяване на хора по море 09.01.2008
Голям размер

  Министърът на транспорта Петър Мутафчиев се запозна с изпълнението на проект за усъвършенстване и повишаване на ефективността на българската система за търсене и спасяване на хора по море. Това стана по време на срещата му с Питър Даймънд, началник на бреговата охрана и на отдела за спешни операции и Златко Кузманов, ръководител от българска страна на проекта. Проектът се разработва съвместно от Изпълнителна агенция „Морска администрация" и Агенцията за морска безопасност и брегова охрана на Обединеното кралство. Туининг проекта беше подписан на 15 август 2007г. и е финансиран по програма ФАР.

Проектът цели възоснова на анализ, направен от английската страна, да се прецени организацията, ресурсите и критериите, на които трябва да отговаря българското търсене и спасяване, за да може системата да функционира ефективно. Експерти от Агенцията за морска безопасност и брегова охрана на Обединеното кралство са посетили центровете за търсене и спасяване в Бургас и Варна. Възоснова на видяното там, те ще изготвят доклад, в който ще включат препоръки за по-нататъшното изграждане на системата в България.

По време на срещата министър Мутафчиев заяви, че България като член на ЕС е задължена да изгради ефективна система за търсене и спасяване по море, която да започне да действа в най-кратки срокове и да постига оптимални резултати. Той добави, че е нужно да се вземат спешни мерки за преоборудване на техниката, с която разполагат страните от черноморския регион.

Питър Даймънд заяви, че като следващ етап от изпълнението на системата, ще се проведе нужното обучение на служителите от центровете за търсене и спасяване в Бургас и Варна.

***

Припомняме ви, че това е третият туининг проект на ИА „Морска администрация". Другите два са: „Морска безопасност-институционално изграждане" и „Въвеждане на цялостна система за управление на качеството в дейността на ИА МА.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 625
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени