ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Днес се навършват 120 годишни от създаването на първото военизирано жп подразделение в България 14.01.2008
Голям размер

ДП „Транспортно строителство и възстановяване" днес празнува своя професионален празник и 120 години от създаването на първото военизирано железопътно подразделение в страната.

Дружеството е правоприемник на войските на Министерството на транспорта, закрити на 31.12.2001 г. със Закона за преобразуване на Строителни войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия (обнародван в ДВ бр.57/2000 г.). ДП "ТСВ" е регистрирано по чл.62, ал.3 от Търговския закон.

С дейността на своите поделения и строителни райони, разположени на територията на цялата страна, ДП ТСВ продължава традициите на Транспортни войски. Те са създадени с Указ № 4/14.01.1888 г. от княз Фердинанд. В продължение на 114 години изпълняват задачи по експлоатацията, строителството и възстановяването на железопътни линии и автомобилни пътища на територията на цялата страна и на театъра на военните действия по време на Балканските войни (1912 - 1913 г.), Първата световна война и Отечествената война (1944 - 1945 г.)

В мирно време ВМТ се развиват и усъвършенстват съобразно икономическия и военен потенциал на страната. При разширяването и реконструкцията на железопътната система в страната, в периода 1965 - 1974 г., са построени и ремонтирани над 1 140 км жп линии, прокарани са над 3 200 км телефонни и телеграфни кабели, построени са 244 различни строителни обекти.

През следващите десетилетия Транспортни войски са в основата на изграждането на модерна инфраструктура на железопътния транспорт. Те удвояват и електрифицират над 950 км жп линии, изпълняват капитален и среден ремонт на 7 450 км железен път, построяват над 40 км авто-магистрален път, десетки километри трамвайни и тролейбусни линии, стотици километри коловозно развитие в енергийния комплекс "Марица Изток". Основен изпълнител са на всички етапи от Оздравителната програма на БДЖ.

Като наследник на този многогодишен опит и традиции, ДП ТСВ обединява усилията на квалифициран управленски, инженерно-технически и изпълнителски състав с възможностите на високопроизводителна и модерна техника и механизация. Преди шест години "Транспортно строителство и възстановяване" успешно преобразува наследената военна структура в модерно държавно предприятие и поема изпълнението на проекти по железопътното и пътно строителство и ремонта на всички останали строително-монтажни дейности. ДП ТСВ е в постоянна готовност да взема участие в аварийно-възстановителни работи при възникването на стихийни бедствия, аварии и катастрофи на територията на цялата страна.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени