ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министърът на транспорта издаде три лиценза за извършване на железопътни услуги 05.02.2008
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев връчи днес лицензи за извършване на железопътни услуги на предприятията:

 

„БДЖ - Тягов подвижен състав (Локомотиви)" ЕООД

„БДЖ - Пътнически превози" ЕООД

„БДЖ - Товарни превози" ЕООД

Лицензите са издадени от Министъра на транспорта и са изпратени в Европейската железопътна агенция (ERA) за нотификация. Те важат за срок от 6 месеца и позволяват да се извършва транспортна дейност както в България, така и в останалите страни-членки на Европейския съюз (транзитни превози).

Издаването на новите лицензи е свързана с преструктуриране на дружеството „Български държавни железници" ЕАД. Според плана за преобразуване на дружеството бяха учредени и отделени три дъщерни дружества:

„БДЖ - Пътнически превози" ЕООД има следния предмет на дейност: извършване на железопътни превози на пътници на територията на страната, наемане на локомотивна тяга и вагони за извършване на железопътни превози на пътници, поддръжка и ремонт на подвижен състав (локомотиви и вагони).

„БДЖ - Товарни превози" ЕООД има следния предмет на дейност: извършване на железопътни превози на товари на територията на страната, наемане на локомотивна тяга и вагони за извършване на железопътни превози на товари, поддръжка и ремонт на подвижен състав (локомотиви и вагони).

„БДЖ - Тягов подвижен състав (Локомотиви)" ЕООД е с предмет на дейност: осигуряване на локомотивна тяга със собствени или наети локомотиви за предоставяне на железопътни транспортни услуги за превоз на пътници и/или товари във вътрешно или международно съобщение, поддръжка и ремонт на локомотиви.

Всяко едно от дъщерните дружества е 100 % собственост на дружеството майка „БДЖ" ЕАД.

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail: yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени