ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Манфред Бьос: „Пътят, по който е поела България, е правилният” 13.02.2008
Голям размер

  Пътят, по който е поела страната ви, е правилният. Това заяви вицепрезидентът на Германския съюз за спедиция и логистика Бон Манфред Бьос по време на конференцията на тема „Транспортна логистика, интермодален транспорт и инфраструктура". Тя се проведе днес в Интер Експо център - София, под патронажа на министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

По време на откриването на форума транспортният министър съобщи, че транспортната логистика на практика е изключително сложен процес на цялото осъществяване на стоки - от планирането на дадена транспортна операция, до управлението и последващия контрол на изпълнението й. Комплексният характер на логистиката и ефектът, който има върху цялостното оптимизиране на транспортните потоци, я правят водещ фактор за повишаване на конкурентноспособността на европейската икономика.

Транспортната логистика е дейност, която е преди всичко свързана с бизнеса. Ролята на отговорните институции е насочена основно към създаването на подходящи условия за развитието й. Необходимостта от усилена работа в това направление предопредели включването й като приоритет в дейността на Министерството на транспорта. Приоритет, по който предстои усилена работа и който е свързан с поемането на сериозни ангажименти от страна на управляващите. В края на своето изказване министър Мутафчиев увери участниците във форума, че в целия този процес ще бъдат до бизнеса във всекидневната битка за създаването на благоприятни условия за растеж, по-нататъшно навлизане на европейския пазар и отстояване на вече завоювани позиции.

Убеден съм, че заедно ще дадем своя принос за пълното интегриране на транспортната система на България с тази на останалите страни-членки на ЕС. Ще отговорим адекватно на засилващия се интерес от страна на чуждестранните компании към логистичния пазар в нашата страна, за да бъдем и занапред достоен и уважаван партньор на европейския и международен пазар, съобщи още министърът.

Вицепрезидентът на Германския съюз за спедиция и логистика в Бон Манфренд Бьос изнесе доклад за развитието на логистиката в Германия и Европа. Той съобщи че, логистиката и развитието на инфраструктурата са приети за третия най-важен икономически отрасъл в Европа. Страната ви е направила много за развитието на инфраструктурата, но не може да очакваме всичко да се постигне само за една година членството в ЕС. Резултатите ще бъдат на лице едва след около 3-5 години, заяви още Бьос. Тенденцията показва, че през последните години много от немските логистични предприятия се ориентират към вашата страна, поради стратегическото положение на България. Чрез създаването на добри бизнес отношения между двете страни се наблюдава и увеличение на стокообмена, каза Манфред Бьос.

Програмата на конференцията включваше и други доклади, свързани с развитието на логистиката, интермодалността и инфраструктурата в нашата страна.

Заместник-министърът на транспорта Весела Господинова представи доклад на тема „Подобряване на интермодалността на превозите на пътници и товари - основен приоритет в ОП „Транспорт". В него тя акцентира върху развитието на интермодалния транспорт и логистика, представени бяха и основните цели и приоритети на ОП „Транспорт", както и участието на страната ни в Програмата Марко Поло ІІ.

Заместник-председателят на Националното сдружение на българските спедитори и вицепрезидент на ФИАТА Иван Петров също изнесе доклад, свързан с развитието на пазара на логистични услуги след присъединяването на България към ЕС.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени