ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Очакваме нова проверка на EASA до месец 14.03.2008
Голям размер

Очакваме предпазната клауза на Европейската комисия, наложена срещу българската авиация да бъде вдигната, защото българската страна ще положи всички усилия за да изпълни европейските изисквания за безопасност, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев след срещата със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по транспорта Жак Баро.

По време на срещата, която се проведе вчера, министърът подробно информира комисар Баро за предприетите действията от българска страна във връзка с последния Доклад на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Бяха коментирани и усилията за отстраняване на критичните бележки, направени при въвеждането на предпазни мерки в тази област, положени от Гражданската въздухоплавателна администрация.

До средата на следващия месец ще бъде извършена нова проверка от страна на  EASA и на Европейската комисия, изводите от която ще бъдат решаващи за взимането на решение за внасяне на предложение за отстраняване на клаузата.

Според министър Мутафчиев в България има готовност да бъде изпълнен плана за действие за преодоляване на проблемите, одобрен от  EASA.

Клаузата беше наложена срещу българската авиация малко преди страната ни да стане член на Европейския съюз в началото на 2007 г.

 

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail: yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени