ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев се срещна във Варна с представители на морския бранш 01.04.2008
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев се срещна днес с представители на морския бранш в град Варна. Той обсъди с тях зачестилите случаи на задържане на български кораби в чужди пристанища. Министър Мутафчиев заяви своята решимост за отстраняването на този проблем. Той подчерта изрично необходимостта ясно да се разграничат отговорностите на българските корабособственици, на ръководството на Параходство "Български морски флот" ЕАД, на ИА „Морска администрация" и на "Български корабен регистър" АД, за да не се допусне влошаване на ситуацията.

Изпълнителният директор на ИА „Морска администрация" Николай Апостолов съобщи, че в БМФ ще бъде извършен извънреден одит. Той увери, че ИА МА ще засили контрола, за да спрат проблемите с наши плавателни съдове. Стана ясно, че  виновните за пропуските вече са  наказани дисциплинарно. Ще бъдат направени и промени в законодателството за повишаването на санкциите за корабособствениците, чиито кораби са задържани.

На срещата беше обявено и предложението на Министерството на транспорта за данъчни преференции за българските моряци, плаващи под български флаг, или под такъв на Европейския съюз. Тъй като темата е дискусионна, работна група с участието на  експерти на ИА „Морска администрация" ще обсъди различни варианти, след което окончателният вариант ще бъде представен на Министерството на финансите и Народното събрание.

Министър Мутафчиев предложи да бъде учредена набирателна сметка в помощ на семействата на загинали и пострадали български моряци. Представителите на морския бранш в лицето на "Български корабен регистър" АД, Българската асоциация на корабните брокери и агенти, Българската асоциация на корабопритежателите, както и синдикалните организации откликнаха на инициативата. По време на срещата беше взето  решение в Българска морска камара да бъде открита набирателна сметка. В нея постъпленията ще се набират чрез дарения. За целта фондът ще бъде популяризиран с помощта на медиите.

Политическото ръководство на МТ ще внася свой дял във фонда под формата на процент от заплатите си, добави министър Мутафчиев.

Министърът на транспорта се срещна и с роднини на моряците от потъналия в Босфора кораб „Хера". Той ги увери в своята решимост да настоява за извършването на нов оглед на останките от кораба, което ще помогне за по-бързото изясняване на обстоятелствата, довели до трагичния инцидент.

За допълнителна информация:
Красимир Мутафчиев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 9525
e-mail: kmutafchiev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени