ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Среща с автомобилния бранш се проведе в МТ 18.05.2008
Голям размер

По покана на министъра на транспорта Петър Мутафчиев днес в Министерството на транспорта се проведе среща с представители на браншовите организации в областта на автомобилните превози. На нея бяха разгледани предложенията на бранша във връзка с повишаването на цените на горивата и други въпроси, свързани с развитието на автомобилния сектор. Участие в срещата взе и министърът на финансите Пламен Орешарски.

По време на разговорите министър Мутафчиев заяви, че всички участници в срещата са се договорили на 20 май 2008 г., вторник, от 11.00 ч да се проведе среща с представители на производителите и доставчиците на горива. Също така участниците в преговорите се договориха да бъде сформирана работна група, която да обсъди практиките в ЕС по отношение на облекченията, които ползват автомобилните превозвачи, както и практики в промените в законодателството по отношение на определянето на цените на услугата. Тази работна група ще бъде ръководена от заместник-министъра на финансите Кирил Желев. Предложенията на работната група ще бъдат предоставени на министъра на транспорта и министъра на финансите.

По отношение на искането на превозвачите да бъде обявена криза на пазара по Закона за автомобилните превози, като по този начин се спре регистрацията на нови фирми в областта на автомобилните превози, министърът каза, че подобно ограничение не може да е за повече от шест месеца, както и че подобни действия ще бъдат внимателно проучени преди да се предприемат действия.

Министър Мутафчиев заяви още, че българското правителство има интерес бизнесът да се развива, но дори и да бъдат предприети мерки за облекчаването на превозвачите, това ще бъде временно решение на проблемите в сектора, тъй като държавата няма възможности да влияе на международните цени на петрола, които рефлектират и на българския пазар.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 620
e-mail:
kvardev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени