ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

До момента няма опасност за нефтено замърсяване на българското крайбрежие 30.05.2008
Голям размер

Във връзка с публикувани в руски сайт сателитни снимки за нефтени замърсявания в Черно море, включително в отговорния район на Р България, е направено проучване за откриване на възможните източници на замърсяване. Изпратени са писма до пристанищата на дестинация на корабите - възможни замърсители, с молба да им се извърши инспекция и да се предостави информация в Дирекция „Морска Администрация" - Варна. До този момент все още се чака отговор.

От проведения анализ с моделни експерименти за разпространение на евентуално нефтено замърсяване в така посочените координати, е установено, че нефтеното замърсяване не може да достигне до българското крайбрежие.

От месец ноември 2007 година в ИА „Морска администрация" е въведена в експлоатация информационна система за контрол на замърсяването от корабоплаването (VTOPIS). Системата дава възможност:

1. за проследяване на маршрута на корабите в отговорния район на страната и при наличие на информация за нефтено замърсяване да се установи възможния източник на замърсяване;

2. За моделиране на разпространението на известно нефтено замърсяване в морето при наличие на информация за посоката и скоростта на вятъра.

От декември 2007 година Р. България е включена в системата за сателитно наблюдение CleanSeaNet на крайбрежните държави от Европейския съюз. За отговорния район на страната ежемесечно се получават по 4-6 сателитни изображения за нефтено замърсяване.

В случай, че от анализ за разпространение на нефтено замърсяване се получи информация за възможно замърсяване на българското крайбрежие, ИА „Морска администрация" е отговорната институция, която ще предприеме необходимите действия съгласно аварийните планове за ликвидиране на последствията от нефтени замърсявания. Информацията ще бъде незабавно огласена.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 625
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени