ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Средствата, отделяни за българските железници, са крайно недостатъчни 28.07.2008
Голям размер

 Средствата, отделяни за българските железници през годините на прехода, са крайно недостатъчни. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на отбелязването на 120-годишнината на Българските държавни железници в Горна Оряховица. Министерството на транспорта и цялата железопътна система са в период на изпитание. Това от своя страна оказва голямо влияние върху предлаганата услуга, коментира Мутафчиев.

Транспортният министър припомни, че през 2007 г. отпуснатите средства за железници бяха увеличени два пъти в сравнение с 2005 г. Осигурени бяха и средствата за текущ ремонт на жп инфраструктура на стойност 32 млн. лв. Доставени бяха 25 електрически мотриси и 80 реновирани пътнически вагони. Водят се преговори за доставката на спални вагони. Подписани бяха и договори за отпускането на кредит и облигационен заем. Стартира и реформата в железниците. С всичко, изброено дотук, се цели да бъдат осигурени по-добри условия както за заетите в системата на железниците, така и в предлагането на по-качествена услуга, обобщи транспортният министър. Той подчерта, че държавата трябва да изпълни своя сериозен ангажимент. Дори и отпускането на два пъти повече средства са крайно недостатъчни за модернизацията на инфраструктурата и подвижния състав. Това го показва и тежката ситуация в железницата през последната една година, допълни министърът.

По време на честването Петър Мутафчиев награди 29 железничари и призова всички да положат максимални усилия, за да възстановят доверието на пътниците. В края на своето изказване министър Мутафчиев апелира всички заедно да се справим с проблемите и да работим в посока да бъде обезпечен сигурен и безопасен, модерен и европейски жп транспорт.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени