ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Изпълнителният директор на ИА „ЖА” разпореди извънреден преглед на всички ЕМВ серия 32 и 33 04.08.2008
Голям размер

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация" Симеон Ананиев разпореди от „БДЖ" ЕАД да бъде извършен извънреден преглед на всички електрически мотрисни влакове (ЕМВ) серия 32 и 33, които са в експлоатация. Прегледът ще се извърши съгласно § 10 от Предписания за междуремонтните пробези и цикличността на плановите прегледи и ремонти на електрическите локомотиви и ЕМВ на „БДЖ" ЕАД. Той е разпореден след инцидента във влак №10116 Пловдив - София, с  ЕМВ 32-117/118, възникнал на 21.07.2008 г.

Припомняме ви, че законовите разпоредби определят, че координацията и контролът на дейността в областта на железопътния транспорт се осъществяват от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация". Агенцията също така е национален орган по безопасността в железопътния транспорт и изпълнява функциите на независим регулаторен орган в железопътния транспорт.

В предписанията, дадени от агенцията се казва, че:

  • „БДЖ" ЕАД трябва да извърши прегледа на ЕМВ в срок до 31.10.2008 г., когато се очаква да приключат всички проверки. За резултатите от извънредния преглед трябва да бъде докладвано в ИА „Железопътна администрация". Неизправните ЕМВ ще бъдат извадени от употреба.

Също така „БДЖ" ЕАД трябва да усъвършенства изградената система за оперативна връзка в случай на произшествие, като кондукторите от превозните бригади на пътническите и бързи влакове да имат технически средства за връзка с началника на влака и локомотивната бригада.

  • Железопътните предприятия да продължат провеждането на системно обучение на персонала за действия при пожар и да изготвят план за осигуряване на експлоатационния персонал с изолиращи маски за еднократно действие в случай на пожар.

След като бъде изготвен, обобщеният доклад от проверката ще бъде представен на министъра по транспорта Петър Мутафчиев.

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail: yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени