ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Договорът с Кей Джи Меритайм Шипинг за приватизация на 70% от БМФ - третата голяма приватизационна сделка в българския транспорт 08.08.2008
Голям размер

„Договорът с Кей Джи Меритайм Шипинг за приватизация на 70% от БМФ е третата голяма приватизационна сделка в българския транспорт след продажбата на „България ЕР" и приватизацията на „Параходство Българко речно плаване", при която приватизационните условия са много добри, както по отношение на цената, така и по отношение на инвестициите", изтъкна министър Мутафчиев на официалната церемония по подписването на договора.  

Българо-германският консорциум „Кей Джи Меритайм Шипинг" закупи 70 % от капитала на параходство „Български морски флот" (БМФ). Договорът бе подписан днес в Агенцията по приватизация от директора на агенцията  Тодор Николов и Явор Илиев - изпълнителен директор на Кей Джи Меритайм Шипинг.

От особено значение са постигнатите сериозни социални гаранции при продажбата на БМФ - съхраняване на работните места, запазване и увеличаване на заплащането на работниците от засегнатите предприятия. 

Министър Мутафчиев изтъкна решението на правителството на Република България, 350 милиона лева от сделката за приватизация на БМФ да постъпят в Сребърния фонд, в полза на укрепване на първия стълб от пенсионната система на страната, с което средствата във фонда ще достигнат над един милиард.

Продажбата на БМФ цели повишаване на  неговата конкурентноспособност и превръщането му в най-големия превозвач  в нашия регион. Нарастването на общия тонаж на флота, както и намаляването на средната възраст на корабите и не на последно място повишаването на доходите и квалификацията на плавателния състав са сред основните цели залегнали в стратегията за приватизация на българския морски флот, приета от Министерския съвет през февруари 2007г.

За допълнителна информация:
Красимир Мутафчиев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 9525
e-mail: kmutafchiev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени