ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Българският участък от електрифицираната жп линия Драгоман – Димитровград ще бъде пуснат в експлоатация в началото на 2006 г. 28.09.2005
Голям размер

В рамките на първата си задгранична визита – в Сърбия и Черна гора, министърът на транспорта Петър Мутафчиев пое ангажимент, че в началото на 2006 г. ще бъде пуснат в експлоатация българският участък от електрифицираната жп линия Драгоман – Димитровград (Сърбия). Очаква се общата гранична гара между двете страни да заработи по същото време. Предвижда се движението по тази линия да бъде заложено в разписанието на „Българските държавни железници” ЕАД за 2006 г.. Това стана ясно по време на разговорите на министъра на транспорта Петър Мутафчиев с министъра на капиталовите инвестиции на Сърбия и Черна гора Велимир Илич.

На срещата бяха договорени и получени 3 000 броя допълнителни транзитни разрешителни за 2005 г.

Двамата министри обсъдиха и възможността за създаването на смесена работна група на равнище заместник-министри на всички институции, ангажирани в граничния контрол, с цел преодоляване на „тесните места” и необоснованите престои по граничните пунктове между двете страни.

Либерализация на двустранните автомобилни превози, както и възможността за доизграждането на приоритетния за двете страни Коридор Х ще бъдат теми на дискусия на първото заседание на Смесената комисия по автомобилен транспорт. То ще се проведе на 13 и 14 октомври 2005 г. в София.

В края на срещата министър Мутафчиев определи посещението си в Белград като изключително ползотворно и успешно и покани министър Велимир Илич да посети нашата страна.

За допълнителна информация:
Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени