ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Приключи туининг проектът между ИА „МА” и Агенцията за морска безопасност и брегова охрана на Обединеното Кралство 08.09.2008
Голям размер

 Приключи съвместният туининг проект между Изпълнителна агенция „Морска администрация" и Агенцията за морска безопасност и брегова охрана на Обединеното Кралство (MCA). Той стартира на 15 август 2007 г. и е финансиран със средства по програма ФАР на стойност 688 хил.евро, от които 172 хил.евро -  национално съфинансиране.

Целта на този проект е да се усъвършенства и повиши ефективността на българската система за търсене и спасяване на море, както и тя да се приведе в съответствие с европейските и международните нормативни документи в тази сфера. Агенцията за морска безопасност и брегова охрана е една от водещите европейски администрации с голям експертен опит в областта на търсенето и спасяването на човешки живот по море.

Като крайбрежна държава в черноморския регион, Република България следва да поддържа адекватна и ефективна служба по търсене и спасяване. Съгласно националното законодателство Изпълнителна агенция „Морска администрация" е натоварена със задачата да организира дейностите по търсене и спасяване и да взаимодейства със силите и средствата на съседните държави и съвместно с Министерството на отбраната да извършва търсене и спасяване по море.

С помощта на проекта «Предоставяне на ефективни услуги по търсене и спасяване в българския район за търсене и спасяване» провеждането на такива операции следва да се подобри значително чрез внедряването на хардуер и софтуер, с помощта на които ще бъде изградена информационна система. Тя ще подпомага дейността по търсене и спасяване на бедстващи хора по море в Република България. Системата има за цел да осигури по-ефективно управление на всички данни и документи, свързани с търсене и спасяване, да осигури възможно най-бърза реакция при получаването на сигнал за бедствие на море и като цяло да повиши ефективността на операциите по търсене и спасяване.

Друга важна дейност, включена в проекта, е провеждането на специализирано обучение на експерти, които са пряко ангажирани в дейността по търсене и спасяване.

Крайната цел на този проект е българската система за търсене и спасяване да бъде една от най-добрите и ефективните в Черноморския регион.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 625
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени