ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев изпрати благодарствени писма на Жак Баро и Антонио Таяни 08.09.2008
Голям размер

По повод падането на предпазната клауза за българската авиация министърът на транспорта Петър Мутафчиев изпрати благодарствени писма до зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по правосъдие, свобода и сигурност Жак Баро и зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по транспорта Антонио Таяни. В писмата се казва:

„Вдигането на предпазната клауза, наложена на България в областта на авиацията през декември 2006 г. с Регламент №1962/2006 на Европейската комисия, е изключително радостен повод за мен да се обърна към Вас с дълбока благодарност за подкрепата и усилията, които положихте лично като заместник-председател на ЕК и комисар по въпросите на транспорта за това щастливо развитие.

България извървя нелек и дълъг път и положи изключително много усилия, за да преодолее визираните пропуски. През целия период нашите експерти работеха в тясно сътрудничество с ЕК. Запознахме се с добрите практики и възприехме безкомпромисния стил по отношение на безопасността на полетите, отличаващ се в работата на нашите колеги от други страни-членки. Действието на предпазната клауза имаше определено силно дисциплиниращ ефект върху авиационния сектор у нас. Безопасността и сигурността във въздухоплаването бяха и продължават да са основни приоритети за българското правителство. Предприетите мерки доказват подобрения капацитет, компетентност и отговорност на сертифициращия орган ГД ГВА. Те позволиха днес България да покрие европейските и международни стандарти в сферата на безопасността на гражданското въздухоплаване и да бъде в не по-различна ситуация от другите страни-членки.

Постигнатите резултати са общ успех за България и за ЕС. Те са пример за плодотворното сътрудничество на страната ни с Европейската комисия и редица страни-членки. Сътрудничество, което неизменно бе белязано от желание за оказване на партньорска подкрепа. За всичко това Ви благодаря най-искрено."

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail: yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени