ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Потънал е кораб до н. Емине 27.09.2008
Голям размер

На 27.09.2008 г. на 15 мили източно от нос Емине е потънал кораб. В 04.05 часа в Морския спасително-координационен център във Варна е постъпил сигнал от Сателитен център в Москва за задействан авариен буй. Потъналият кораб е м/к „Толстой" и плава под севернокорейски флаг. Опериращата фирма е Режина Шипмениджмънт - Кипър, а корабособственикът е Режина Шипмениджмънт - Киев, Украйна. Екипажът на кораба е 10-членен, девет от моряците са украинци, а капитанът е руснак.

Според извършената проверка на системите за наблюдение на корабния трафик, м/к "Толстой" е наблюдаван до 04.00 часа, след което е изчезнал от системата. От потъналия плавателен съд не е излъчван сигнал за бедствие.

Извършено е търсене на информация за кораба по УКВ и СВ, но до този момент никой кораб не е отговорил. Изпратени са факсове до всички Морски спасително-координационни центрове в Черно море, за да се съберат всякакви данни за плавателния съд.

Все още няма открити членове на екипажа на м/к „Толстой". В операцията по търсене и спасяване до този момент са взели участие м/к „Кан Абдула" и м/к „Милин камък". От ВМС са участвали ракетен катер „Ураган" и вертолет 809. И в този момент вертолетът продължава да обследва района на инцидента.

По-рано през деня вертолет 809 е открил гумена полупотопена лодка от м/к „Толстой", на която не са открити хора. По-късно  е открит и термокостюм,който е бил празен-без човек в него. 

Метеоусловията в района са много неблагоприятни, вятърът е северен от 20-25 м/с, морето е с вълнение от над 5 бала. Поради това м/к „Милин камък" вече се е отправил към нос Емине.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 625
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени