ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Установена е връзка с оцелял моряк от м/к „Толстой” 28.09.2008
Голям размер

Рано тази сутрин е установена телефонна връзка с член от екипажа на потъналия вчера м/к „Толстой". Това е станало след получена късно снощи информация от Генералното консулство на Украйна в България, за това че майката на моряк от кораба е получила съобщение на мобилния си телефон от своя син. От ИА „Морска администрация" веднага е поискан номера на моряка, за да се установи връзка с помощта на системата 112. Такава е установена в 05.00 часа тази сутрин. От разговора е станало ясно, че на спасителния плот са двама души от „Толстой". Получените координати посочват, че моряците се намират в района на Царево, в близост до границата с Турция.

Заради вероятността спасителният плот да е преминал в турски териториални води веднага е уведомен Морският координационно-спасителен център в Анкара. От тяхна страна е получено уверение за пълно съдействие.

В подновената тази сутрин операция по търсене и спасяване на екипажа на м/к „Толстой" участват плавателни съдове от Военно-морските сили, Гранична полиция, ИА „Морска администрация" и ДП „Пристанищна инфраструктура". ВМС са предоставили ракетен катер 102, ракетен катер 104, фрегата „Смели" и хеликоптер 809. От страна на Гранична полиция е изпратен гранично-полицейски катер 525, От ИА „МА" спасителен катер „Спасител" и патрулен катер „Бургас", а от страна на ДП „ПИ" е изпратен моторният влекач „Мизар".

 Информация за протичането на операцията по търсене и спасяване на екипажа на м/к "Толстой" ще можете да получавате на следния телефон: 02/94 09 625. Допълнителна информация по случая можете да получите на телефона на Морския спасително-координационен център във Варна: 052/603 268.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 625
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени