ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев връчи жп лицензи за товарни превози 10.10.2008
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев връчи два нови национални жп лицензи за извършването на железопътни товарни транспортни услуги на Газтрейд" АД и на „Унитранском" АД. Документите са издадени по европейски формат за кандидатстване и провеждане на процедурата. Сегашните процедури са първите, които минават през всички етапи на новите европейски изисквания.

„Днешният ден е добър за българския железопътен транспорт, защото продължават действията за създаване на една конкурентна среда в железопътния транспорт. Това дава възможност за либерализиране на пазара, а и за конкурентна регулация на цените. Убеден съм, че в процеса на сертифициране и двете компании са доказали на българския регулаторен орган - ИА "Железопътна администрация", че отговарят на всички условия, които изисква европейското законодателство. Тези лицензи им дават възможност да оперират по българската железопътна мрежа, но и да бъдат равнопоставени превозвачи в ЕС", заяви министър Мутафчиев в словото си.

Въвеждането на европейски формат на разрешителни документи се извършва съгласно препоръката на ЕК по транспорт от 7 април 2004 г. Те се издават в съответствие с Директива на Съвета 95/18/ЕО за лицензиранe на железопътни предприятия и е в съответствие с преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за железопътен транспорт в рамките на посочения от закона двумесечен срок.

Информация за компаниите, получили днес жп лицензи за извършването на железопътни товарни транспортни услуги:

I. „ГАЗТРЕЙД" АД e 100 % е частна българска компания. Основната дейност на фирмата е внос, износ и дистрибуция на пропан-бутан, бензин и дизелово гориво. Неразделна част от дейността на фирмата е транспортът на продуктите до крайните клиенти, което се осъществява със собствени жп цистерни и автомобили. Има добре изградена търговска мрежа за реализация и доставка на пропан-бутан в страната. На българския пазар фирмата е един от най-големите вносители, което осигурява на дружеството пазарен дял в страната от близо 30 %.

„ГАЗТРЕЙД" АД притежава собствена спедиторска къща, занимаваща се с вътрешна и международна спедиция, която от седем години е в челната десетка по превоз на товари.

Дружеството разполага с необходимата материална база за извършването на железопътни превози.

***

II. „УНИТРАНСКОМ" АД e новоучредено акционерно дружество с участието на двама акционери:

1. „Трансвагон" АД, България

2. „Унифертранс" АД, Румъния.

Стратегията за развитие на дружеството в дългосрочен план до 2017 г. предвижда:

  • На първия етап от дейността 2008 - 2010 г. - превози за нуждите на „Неохим" АД и „Мини Черно море" ЕАД - до края на годината още 10 влака, а след това по два влака седмично.
  • След 2010 г. - постепенно разширяване на пазарния сегмент и привличане на потенциални товародатели от химическата, миннодобивната промишленост и международни превози внос, износ и транзит.

Представените документи отговарят на изискванията на Закона за железопътния транспорт и наредба № 42 за лицензирането на железопътни предприятия за превоз на пътници и/или товари и на лицата, издаващи сертификат за безопасност.

***

Припомняме ви, че до момента три железопътни дружества  за превоз на товари („БДЖ" ЕАД, „Българска железопътна компания" АД и „Булмаркет" ООД) притежават евролицензи за извършването на железопътни услуги, преиздадени служебно от министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

  • „БДЖ" ЕАД получиха своя лиценз за превоз на пътници и товари на 1 април 2004 г.
  • На 13 април 2005 г. „Българска железопътна компания" АД получи лиценз за превоз на товари.
  • „Булмаркет - ДМ" ООД получи лиценз за превоз на товари на 21 октомври 2005 г.

Всички лицензи важат за цялата жп инфраструктура на страната.

 За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 02/ 9409 485
e-mail:  yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени