ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МТ се присъединява към инициативите, свързани с Европейската седмица на мобилността 15.09.2005
Голям размер

Министерството на транспорта се присъединява към инициативите, свързани с Европейската седмица на мобилността и ще работи активно, в рамките на своите компетенции, за тяхното изпълнение.

Европейската седмица на мобилността, подкрепена от Европейската комисия, стартира през 2002 година като една истинска европейска инициатива на 431 градове от страните-членки. През следващите години градовете-участници в тази инициатива нараснаха двойно, като към нея се присъединиха и авторитетни неправителствени организации.

Целта на тази инициатива е да обърне внимание на обществото и властите за някои негативни тенденции при ежедневните пътувания на населението, да стимулира устойчив и сигурен транспорт, същевременно щадящ околната среда и повишаващ качеството на живота. Кулминация на Европейската седмица на мобилността е датата 22 септември, обявяван обикновено като “Ден без автомобили!” или “Град без коли!”.

През годините инициативата е имала различни акценти – екологията, подрастващите, селищната инфраструктура – всички те насърчаващи гражданите да променят транспортните си навици. Ограничаването на ползване на личния автомобил от европееца за ежедневни пътувания, като го замени с алтернативен обществен транспорт.

Тази година Европейската седмица на мобилността ще се проведе под мотото “Интелигентно ежедневно пътуване”. Стартът на кампанията е на 16 септември в Лондон с конференция на високо равнище. Идеите практикувани досега и развивани в бъдеще ангажират все повече общините, бизнеса и гражданските организации да поощряват и развиват екологичен обществен транспорт, широко достъпен и със социално поносими тарифи. Не напразно в “денят без автомобили“ някои европейски градове въвеждат и “ден с безплатен градски транспорт”.

В България Европейската седмица на мобилността не е много популярна. Приобщаването ни към европейското семейство на страните-членки, нарастващата автомобилизация и проблемите които тя създава, особено в Столицата и големите градове, ни кара отговорно да прегърнем идеите на Европейската седмица на мобилността. Макар, че тя е платформа на изява предимно на общините, Министерството на транспорта с нова визия навлиза в транспортните политики от местен и регионален характер. Тя ще има поощрителен характер към усъвършенстване на общинските и областни транспортни схеми, обновление на транспортния парк и социално ориентираните тарифи за превоз.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени