ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев откри семинар на тема „Възможности на Великобритания в пристанищния сектор” 04.11.2008
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев откри днес в Гранд Хотел "София" семинар на тема „Възможности на Великобритания в пристанищния сектор". Организатор на събитието е Посолството на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия в София. Сред участниците бяха представители на Асоциацията на британските пристанища и на Британската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите.

В своето приветствие британският посланик Стив Уилямс подчерта, че семинарът има за цел да се изгради взаимно изгодно партньорство между български и британски фирми, обмен на опит, информация и добри практики. Той запозна присъстващите с последните статистики, според които британските пристанища обработват най-голямото количество товари от всяка друга страна в ЕС - 580 млн. тона годишно.

Заместник-министърът на транспорта Даниела Никифорова направи кратко представяне на пристанищната инфраструктура на България. По време на семинара се дискутираха възможностите за развитието на българските пристанища, съществуващите проблеми и пречки пред потенциалните участници в процеса и се набелязаха конкретни стъпки за стимулирането и насърчаването на този важен отрасъл от транспортния сектор.

На форума беше представен британският опит в съсредоточаването на ресурси за изграждането на връзките на пристанищата с вътрешността, преустрояването на пристанищните зони на града и/или изнасянето на пристанищните зони далеч от центъра на градовете, правният статус на пристанищните проекти във връзка с опростяването на действащите национални законодателства, проектите за сътрудничество между съседни пристанища при спазването на правилата на ЕС за конкуренцията, постигането на равни и ясни за инвеститорите, операторите и потребителите условия за достъп до пазара.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 625
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg

Приложения
 Приветствие на заместник-министъра на транспорта Даниела Никифорова (46 KB)
 Приветствие на министъра на транспорта Петър Мутафчиев (40.5 KB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени