ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

В Бриндизи се проведе среща за активизирането на конкретни проекти по Коридор VIII 17.11.2008
Голям размер

В италианската провинция Бриндизи се проведе среща за активизирането на съвместни проекти по транспортен коридор VIII, в частност между пристанище Бриндизи и портовете във Варна и Бургас, както и на търговските и културните връзки между двете страни. Разговорите бяха по инициатива на управата на Бриндизи и местната търговска камара.

Българската делегация, водена от заместник-министъра на транспорта Даниела Никифорова, включва в състава си изпълнителните директори на пристанищата Варна и Бургас - Данаил Папазов и Аргир Бояджиев, генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура" Петър Сеферов, изпълнителния директор на Свободната безмитна зона в Бургас Василий Скрипка и кметът на Община Оряхово Георги Пенков.

Посещението на институционално равнище беше оценено като естествено продължение на състоялата се на 25 септември 2008 г. в София среща между пристанищните власти на Бриндизи, Варна и Бургас. Подчертана беше практическата насоченост на провежданите разговори и необходимостта от сътрудничество при осъществяването на съвместни инфраструктурни проекти.

По време на пресконференцията зам.-министър Никифорова потвърди приоритетността на Коридор VIII за българската страна и информира за проведените експертни срещи на специалисти от България, Македония и Албания през последната година. „Пристанищата Бриндизи, Варна и Бургас са естествените терминали за активирането на търговския трафик по Коридор VIII" ,подчерта в изказването си тя.

Президентът на провинция Бриндизи Микеле Ерико, президентът на пристанищните власти Джузепе Джургола и заместник-кметът на Бриндизи Паоло Киантера представиха своите амбициозни местни проекти и подчертаха, че за тях България, наред с Турция, Египет и Китай, представлява една голяма възможност за италианските пристанищни оператори. „Афиширали сме най-голяма подкрепа за подпомагане на създаването на връзки между Бриндизи през Дуръс и Македония до черноморските пристанища във Варна и Бургас за оживяване на транспортен коридор VIII и превръщането му в конкурентен на други трансевропейски коридори", подчерта президентът на провинцията.

Делегацията разгледа пристанищния комплекс и беше запозната от президента на пристанищните власти Джузепе Джургола с проекта за разширяване и модернизиране чрез изграждането на нов терминал за контейнери, енергийна зона и нови три корабни места.

В рамките на проекта за интегрирано териториално развитие бяха посетени две водещи общини и бяха проведени срещи с местни оператори в сферата на транспорта и логистиката.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени