ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Заседание на комитета за координация и развитие на жп инфраструктура и улесняване на граничните процедури между България и Сърбия се проведе в Белград 12.12.2008
Голям размер

 Шестото заседание на Смесения българо-сръбски Управляващ Комитет за координация и развитие на железопътната инфраструктура и улесняване на граничните процедури при преминаването на границите по протежение на Общоевропейски транспортен коридор Х се проведе в Белград, Република Сърбия.

Българската делегация беше ръководена от заместник-министъра на транспорта Даниела Никифорова, а от сръбска страна - от държавния секретар на Министерството на инфраструктурата на Република Сърбия Райко Перич.

По време на заседанието всяка от страните представи информация за състоянието на проектите за подобряването на граничната инфраструктура и железопътната мрежа по протежението на Коридор X на своя територия, както и бъдещите инициативи за неговото развитие.

Българската страна беше запозната с Националния план за развитие на пътната и железопътната инфраструктура на Република Сърбия, с транспортната политика на сръбското правителство и с планираните дейности за модернизация на пътните и железопътните участъци от Коридор X на сръбска територия.

На свой ред българската страна представи информация за текущия етап на изграждането на автомагистрала „Тракия" и запозна сръбската делегация с проекта „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив - Свиленград - Турска /Гръцка граница и оптимизирането на трасето за скорост 160 км/ч".

Сръбската страна беше запозната и с етапа на реализация на проектите, които са част от регионалната програма на Световната банка "Улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа" (УТТЮЕ) с фокус върху Коридор X (Капитан Андреево - София - Калотина) и Коридор VII (р. Дунав).

Железопътните предприятия представиха информация за проекта „Европа - Азия за 25 часа" - инициатива, чиято цел е осъществяването на РО-ЛА превози между Истанбул и Любляна за 25 часа (трасето е около 1550 км.) при средна маршрутна скорост от 60 км, която включва и граничния престой.

Потвърдена беше и решителността на България и Сърбия за изграждането на високоефективна и високоскоростна железопътна мрежа в Югоизточна Европа като важна част от Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Двете страни подчертаха важното значение на активното регионално сътрудничество и изтъкнаха необходимостта от своевременна размяна на информация за текущите проекти и плановете на страните от региона с оглед съгласуването на дейностите по протежението на Коридор X.

В тази връзка двете делегации се договориха в началото на 2009 г. да се проведе среща между министрите на транспорта на двете страни, на която да бъдат обсъдени етапа на реализация на проектите по Коридори VII и X, възможностите България да сподели със сръбската страна опита си в областта на европейската интеграция и перспективите за възобновяване на директните полети между София и Белград.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени