ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев беше информиран за превоза на мазут за топлоцентралите 15.01.2009
Голям размер

Днес в отговор на поисканата информация от министъра на транспорта, Петър Мутафчиев, изпълнителният директор на „Български държавни железници" ЕАД, Христо Монов, информира за хода на изпълнението на приоритетната задача, свързана с превоза на цистерни с мазут за нуждите на топлоцентралите в столицата.

От 7-ми януари до момента националният железопътен превозвач е осигурил транспортиране на общо 427 цистерни или над 22 000 тона мазут. Тези цистерни са превозени по заявка на Лукойл за нуждите на столичните топлоцентрали „Люлин", „Изток", „София" и „Земляне", както и 5 цистерни за ТЕЦ „Плевен".

Транспортирането на мазут от гара Дружба до съответните получаващи гари се осъществява при специална организация на превозите, която „БДЖ" ЕАД създадоха с цел максимално бързо придвижване на необходимите количества гориво.

В допълнение към тази схема за ускорено превозване на цистерните с мазут, националният железопътен превозвач предприе и спешни ремонти на допълнителни цистерни от своя парк, за да реагира навременно на заявките за гориво. При стартирането на превозите на 7-ми януари „БДЖ" ЕАД осигуряваха 49 цистерни, а след извършените ремонтни дейности в следващите дни, броят на цистерните, предоставени от железопътния превозвач, е вече 99. Лукойл осигурява 91 собствени цистерни за тези превози.

През днешния ден „БДЖ" ЕАД ще превозят общо 46 цистерни с гориво, разпределени по следния начин:

- 14 цистерни за ТЕЦ „Изток";

- 20 цистерни за ТЕЦ „София";

- 12 цистерни за ТЕЦ „Земляне".

Изпълнителният директор на „БДЖ" ЕАД увери Министър Мутафчиев, че националният железопътен превозвач изпълнява в срок всекидневните заявки за превоз на мазут и подава на топлоцентралите необходимите количества гориво. Създаден е екип от специалисти по експлоатация на железопътните превози и експерти в товарната дейност, които постоянно следят движението на цистерните, за да може да се реагира своевременно при всяка промяна в заявените количества.

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail: yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени