ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев проведе спешна среща с представители на автомобилния бранш 25.01.2009
Голям размер

 Министърът на транспорта Петър Мутафчиев проведе днес спешна среща с представители на автомобилния бранш, във връзка с усложнената обстановка на контролно-пропусквателните пунктове с Република Гърция.

 В разговорите взе участие зам.-министъра на външните работи на Република България Любомир Кючуков.

 По време на срещата представителите на автомобилния бранш връчиха декларация, в която настояват правителството да им помогне в търсенето на компенсации за претърпените загуби от принудителния престой на гръцката граница. Миролюб Столарски - председател на  Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) сподели, че по техни данни до момента загубите от престоя на границата възлизат на 10 млн. евро и че те ще бъдат значително по-големи, ако не се прекрати принудителното задържане на камионите на границата.    

 Министър Мутафчиев информира представителите на БАСАТ, че Българската страна ще настоява пред гръцките власти за осигуряване на постоянен коридор за преминаване на превозвачите, като един от вариантите за трайно решаване на проблема.  

Зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков заяви, че утре министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще поиска среща с министъра на външните работи на Гърция Дора Бакояни в Брюксел, за да се поиска от гръцката страна премахване на блокадата.

Министър Мутафчиев увери представителите на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), че Министерството на транспорта ще направи всичко възможно за бързото възстановяване на свободното преминаване през контролно-пропускателните пунктове на границата с Гърция.

За допълнителна информация:
Красимир Мутафчиев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 9525
e-mail: kmutafchiev@mt.government.bg  


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени