ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МТ отправи молба към ЕК за осигуряването на постоянен коридор за преминаването на българските превозвачи през Гърция 26.01.2009
Голям размер

 Министерството на транспорта изпрати днес, 26 януари 2009 г., писмо до генералния директор на ГД „Транспорт и енергетика" на Европейската комисия Матиас Рюте, както и декларацията на българските автомобилни превозвачи. Писмото е свързано с продължаващата вече няколко дни пълна блокада на трафика по шосейните връзки на българо-гръцката граница. С него българската страна отправя молба за спешно съдействие за осигуряването и гарантирането от гръцките власти на поне един постоянен коридор за преминаването на българските автомобили, осъществяващи превози на пътници и товари до и през територията на Република Гърция. Молбата на Министерството на транспорта е ЕК да обърне внимание на компетентните власти в Гърция, че подобна ситуация, без каквато и да е реакция от тяхна страна, на практика засяга основните свободи на гражданите в ЕС и основополагащи принципи на Единния вътрешен пазар на Общността с всички произтичащи от това последици за нарушителите на тези правила (Регламент на ЕС 2679/98).

В писмото се казва още, че българската държава приема правото на гражданите на ЕС да изразяват своя протест във връзка с идентифицирани от тях слабости и несъвършенства в обществения живот, в т.ч. и правото на гръцките земеделски производители, но не и в случай, когато този протест нарушава основни права и свободи за други граждани на Европейския съюз.

В конкретния случай, от блокадата, издигната от гръцките земеделски производители на всички ГКПП по българо-гръцката граница, понасят загуби най-вече автомобилните превозвачи в България и други страни-членки на ЕС. В много от случаите става въпрос за превоз на пътници, които имат определени дни за пътуване до или от Гърция или превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, валидността на който вече е изтекъл или изтича в близките дни.

В момента българската страна прави подробни изчисления и анализи на понесените загуби.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени