ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев посети най-модерния център за управление на трафика в Европа 27.01.2009
Голям размер
В рамките на своето работно посещение във Федерална република Германия министърът на транспорта Петър Мутафчиев посети най-модерния в Европа център за управление на трафика на град Берлин.

Българската делегация се запозна с постиженията на комплексното регулиране на трафика в Берлин и с възможностите за използване на немския опит в борбата със задръстванията в големите градове.

 Министър Мутафчиев лансира пред немската страна идеята за провеждане на конференция по проблемите на трафика - „Зелена книга за нова култура на градската мобилност. Европейски предизвикателства". Форумът се предвижда да се състои в София между 18 и 20 февруари 2009г. На него ще бъдат поканени представители на Европейската комисия и водещи специалисти в тази област. Петър Мутафчиев отправи специална покана към домакините от центъра за управление на трафика на град Берлин да вземат участие със свои презентации. 

Намиращият се в сградата на закритото наскоро столично летище Темпелхоф център управлява светофарите на над 2000 кръстовища, както и транспортната ситуация на над 1500 километра улици и пътища на столицата на Федералната република, чрез множество измервателни системи разположени в целия град и с помощта на над 100 видеокамери. Чрез систематизиране и анализ на пътната информацията на едно място, централата целенасочено се намесва в трафика на Берлин, за да отстранява навреме възникнали усложнения в пътната обстановка, да минимизира последиците от тях и дори да ги предотвратява преди още да са възникнали.

Работната визита на Министър Мутафчиев продължава.

За допълнителна информация:
Красимир Мутафчиев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 9525
e-mail: kmutafchiev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени