ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев се срещна с Оливер Витке 27.01.2009
Голям размер

В рамките на своето работно посещение във Федерална република Германия министърът на транспорта Петър Мутафчиев се срещна с министъра на строителството и транспорта на федерална провинция Северен Рейн - Вестфалия Оливер Витке.

В своите изказвания двамата министри изтъкнаха значението на съвместните усилия на двете страни в настъпателното развитие на логистиката и интермодалния транспорт в Югоизточна Европа.

Създаването на смесени предприятия в тази област, предвид засиления интерес на германски фирми за оптимизиране на нарастващите товарни потоци за Източна и  Югоизточна Европа беше основен акцент в двустранните разговори. Чрез по-доброто използване на вътрешните водни пътища и най-вече на канала Рейн-Майн-Дунав, както и чрез свързването на река Дунав с Черноморския регион, ще се създадат не само по-добри възможности за задълбочаване на сътрудничеството между България и Германия в тази област, но и за превръщането на нашата страна в логистичен център на Югоизточна Европа.

Срещата се състоя в късния следобед вчера, в представителството на федерална провинция Северен Рейн - Вестфалия в Берлин. На разговорите присъства цялата българска делегация, представители на български транспортни и логистични фирми, пристигнали от България специално за форума „Логистиката и интермодалния транспорт".

Успоредно се състоя и среща между ръководството на БДЖ и Немските железници, на която бяха дискутирани всички аспекти на сътрудничеството. Обсъдени бяха и възможностите за създаване на смесено дружество за логистика, както и конкретно партньорство в областта на транспорта.

 

За допълнителна информация:
Красимир Мутафчиев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 9525
e-mail: kmutafchiev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени