ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Близо 40 % от жп гарите в страната са изцяло обновени 16.02.2009
Голям размер

Близо 40 % от жп гарите в страната са изцяло обновени. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на откриването днес на реновираните жп гари в Калояново и Граф Игнатиево. Общата инвестиция в тях е над 350 хил. лева. На откриването на модернизираните приемни здания присъстваха генералният директор на НК ЖИ Антон Гинев, депутати от пловдивския регион, представители на местната власт и граждани. Министър Мутафчиев съобщи още, че общо 80 прелеза са ремонтирани в страната, 18 от които са в пловдивския регион.

Железопътната гара Калояново беше ремонтирана изцяло, след като през 2005 г. пострада много сериозно от поройните дъждове. НК ЖИ вложи близо 200 хил. лева в цялостния ремонт на приемното здание и магазията, кантарната кабина и пост 1 на гара Калояново, както и в модернизацията на околните гарови пространства. Строителството започна на 30 октомври 2007 г. и завърши на 9 май 2008 г. На 7 август 2008 г. НК ЖИ стартира модернизацията и на околните пространства. Строителните работи по вертикалната планировка започнаха на 18 август 2008 г. и завършиха в края на октомври 2008 г.

НК ЖИ ремонтира и гара Граф Игнатиево. Общата инвестиция на двата проекта за модернизация на гарата е близо 155 хил. лева. На 18 юли 2005 г. инфраструктурната компания сключи договор за ремонт на приемното здание - покрив, фасада, чакалня, подмяна на дограма, както и ремонт на помещенията за гаровия персонал. Работите започнаха на 28 ноември 2005 г. и завършиха на 27 януари 2006 г.

На 6 октомври 2008 г. НК ЖИ сключи договор за ремонт на сградите и вертикалната планировка на гара Граф Игнатиево. Строителните работи завършиха на 4 декември 2008 г. Ремонтът обхвана първи, втори и трети перон на гарата, където са подменени настилките и перонните бордюри. Към пероните бяха изградени подходи за достъп на трудно подвижни лица, ремонтирани са гаровата тоалетна и две стаи за стрелочниците и ръководител движение, както и е изградено водоснабдяване на тоалетната и приемното здание.

Ремонтите на гарите в Калояново и Граф Игнатиево е поредната крачка в развитието на железопътния транспорт и подобряването на условията на обслужването на гарите в страната, както и повишаването на комфорта на пътуващите с влак.

Допълнителна информация

Гара Калояново е разположена до натоварена транспортна артерия. В района на гарата и в съседните селища има няколко активно действащи фирми от леката и хранително-вкусовата промишленост, както и предприятия за производство на осветителни тела и оборудване за ХВП. В непосредствена близост е изграден и голям хотелски комплекс. След направения анализ експертите от „Управление движението на влакове и гаровата дейност" в НК ЖИ са категорични, че подобряването на условията в гаровия ареал, новите електрически мотриси, обслужващи 82-ра жп линия, както и конкурентните цени на жп билетите, биха привлекли нови пътници, които до момента са предпочитали друг транспорт.

Местоположението на гара Граф Игнатиево е ключово заради разположената в близост авиационната база. Трета авиобаза Граф Игнатиево е най-модерната в България, отговаряща на стандартите на НАТО. Базата е чест домакин на разнообразни авиационни мероприятия с демонстрационен характер или специализирани учения с местно и международно участие. Много от работещите в авиобазата използват железопътния транспорт. Голям е броят и на жителите на селището, които работят или учат в Пловдив и които пътуват всекидневно с влак. Подобряването на комфорта на пътуващите с влак в това направление ще доведе до увеличаване на техния брой и ще направи железницата предпочитан вид транспорт, категорични са експертите от НК ЖИ.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени