ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев представи перспективите за развитието на логистиката 17.02.2009
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев представи перспективите за развитието на логистиката и свързаната с нея инфраструктура в България. Това стана по време на провелата се днес конференция на тема „Логистика и инфраструктура".

По време на форума министър Мутафчиев заяви, че от изключителна важност за транспортната система на България са общоевропейските коридори, които свързват страната ни с Централна и Западна Европа (транспортни коридори ІV, VІІ и Х).

Една от най-старите транспортни връзки на България с Централна Европа е трасето на р. Дунав (Общоевропейски коридор VІІ), което дава възможност за икономически ефективна връзка от р. Дунав към Средиземно море чрез коридор ІV Видин - София - Кулата/Свиленград, съответно за Гърция и Турция.

През пролетта на тази година се очаква да бъде открита и пряката фериботна връзка Варна - Кавказ, която ще предложи и алтернативно трасе за товарни превози по море от източната граница на ЕС не само към Русия, но и към страните от Централна Азия и Китай.

Друг основен приоритет на българското правителство е изграждането на Общоевропейски коридор VІІІ. Той свързва две страни-членки на ЕС - Италия и България и две страни, поели по пътя на интеграцията към ЕС, намиращи се в региона на Западните Балкани - Албания и БЮР Македония. През тази година очакваме да бъде подписан и Договор за създаването на транспортна общност със страните от този регион. Целта на договора е интегрирането на транспортната инфраструктура от региона в европейската транспортна мрежа, каза още транспортният министър.

Той уточни, че амбицията на ръководството на Министерството на транспорта е да бъдат създадени оптимални условия за паралелно развитие както на транспортната инфраструктура по приоритетните транс-европейски направления, така и на крайно необходимите интермодални терминали и свързаните с тях складови стопанства, създаващи условия за разрастването им в товарни селища.

В заключение министър Мутафчиев каза, че Министерството на транспорта има готовност да насърчи всяка една инициатива в подкрепа на интермодалния транспорт и логистиката, тъй като на този етап интермадалният транспорт е приоритетен и има воля за провеждането на целенасочена държавна политика в подкрепа на транспортната логистика.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

Приложение
 Презентация - ЛОГИСТИКА И ИНФРАСТРУКТУРА –СЪСТОЯНИЕ И ТЕНДЕНЦИИ (3.66 MB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени