ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев се срещна с министър-председателя на Грузия 19.02.2009
Голям размер

В рамките на третото заседание на българо-грузинската Междуправителствената комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество се състоя среща на министър-председателя на Грузия Ника Гилаури и съпредседателя от българската страна Петър Мутафчиев, министър на транспорта на Р България. В хода на състоялия се разговор беше обсъдено и одобрено предложението за откриването на пряка фериботна връзка между черноморски пристанища на двете страни. Специално внимание беше обърнато и на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, включително реализацията на проекта "НАБУКО" в контекста на диверсификацията на доставките на газ за страни на ЕС от Източна и Централна Европа.

По време на сесията се състоя и работна среща между двамата съпредседатели на комисията - министър Петър Мутафчиев и министъра на регионалното развитие и инфраструктурата на Грузия Давит Ткешелашвили. Двамата обсъдиха идеите за развитие на сътрудничеството в областта на транспорта, енергетиката, земеделието и по-специално оказването на българска експертна подкрепа за развитието на маслодайното розопроизводство в Грузия и др. Грузинската страна изказа желание за прилагането на българския опит в реализирането на жп проекта Ахалкалаки - Карс.

Експертите от двете страни ще подготвят, в рамките на отделни работни групи, текст на Протокол за сътрудничество между двете страни в сферата на енергетиката, търговско-икономическите отношения и туризма, транспорта, селското стопанство, информационните технологии и съобщенията, защитата на околната среда, здравеопазването и културата.

Сесията ще приключи утре, 20 февруари 2009 г.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени