ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България и Катар подписаха Спогодба за въздушни съобщения 15.04.2009
Голям размер

Правителството на Република България и правителството на Държавата Катар подписаха Спогодба за въздушни съобщения. Установяването на пряка въздушна връзка между двете страни е важна предпоставка за активизирането на двустранните отношения в областта на търговско-икономическото сътрудничество и важна предпоставка за облекчаването на бизнес-контактите и туризма.

Това стана по време на двудневното официално посещение на емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани у нас по покана на президента Георги Първанов. Това е първата визита на държавния глава на Катар в нашата страна.

Национален превозвач на Държавата Катар е авиокомпания "Катар Еъруейз", която с бързи темпове заема своето място сред авиопревозвачите, обслужващи региона на Персийския залив.

Междуправителствената Спогодба за въздушни съобщения с Държавата Катар ще допълни гамата от подписаните през последните години двустранни документи, като ще допресе за формирането на солидна договорно-правна основа на българо-катарските отношения.

Катар следва амбициозен курс на икономическо развитие и техническа модернизация. Благодарение на своята балансирана външна политика страната се ползва с подчертан международен авторитет. Наред с това страната е важен търговско-финансов, енергиен и транспортен център. Катар реализира високи приходи от износа на петрол и природен газ, явявайки се най-голям износител на втечнен газ в света. Потенциал за увеличаване на стокообмена има и по линия на инженеринговите услуги, към които Катар проявява интерес при разработването на газови и нефтени находища.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени