ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

НКЖИ подписа първите си два договора, финансирани по ОП Транспорт 25.05.2009
Голям размер

В Министерството на транспорта днес бяха подписани два договора между Национална компания „Железопътна инфраструктура" и чешката фирма „ОХЛ ЖС" АД и Консорциум „Евро Гео Рейл".

В своето изказване министърът на транспорта Петър Мутафчиев поздрави ръководството на НК „Железопътна инфраструктура" за амбицията, която са си поставили, за бързата подготовка на проекти, тръжни процедури и най-вече за кратките срокове, в които успява да ги реализира. Със старта на тези два проекта и на останалите проекти, свързани с жп транспорта, стратегиите, които сме разработили, доказват нашата обща цел, а именно -да достигнем едно високо развитие на железопътния транспорт, който изцяло да е в унисон с целите, които си поставят европейските железници, каза още министър Мутафчиев.  

Фирма „ОХЛ ЖС" АД е избраният изпълнител на проекта  „Електрификация и реконструкция на жп линия Свиленград - турска граница" за проектиране, строителство и електрификация на жп участъка. Договорът беше подписан от генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура" Антон Гинев и от генералния директор и председател на Управителния съвет на „ОХЛ ЖС" АД Михал Щефл. Проектът е предвиден за финансиране от Кохезионния фонд чрез ОП „Транспорт"  по Приоритетна ос 1 - Развитие на железопътната инфраструктура по Транс-европейските и основните транспортни оси. Стойността на договора е 69 999 666 лв. (без ДДС).

Консорциум „Евро Гео Рейл" е класираният на първо място на провелата се тръжна процедура за избор на изпълнител за проектиране и внедряване на Географска информационна система за нуждите на НК ЖИ. Проектът ще се финансира от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт" по Приоритетна ос „Техническа помощ". Стойността на договора е 7 760 000 лв. (без ДДС). От страна на „Евро Гео Рейл" договорът беше подписан от управителя на консорциума и изпълнителен директор на „Контракс" ЕАД Йордан Йорданов.

И двата договора бяха подписани в присъствието на заместник-министъра на транспорта Весела Господинова и ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт" Нели Йорданова.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени