ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Кръгла маса по проект „Изграждане на капацитет за предотвратяване на замърсяване с нефт и други вредни вещества от кораби в Черно море” се състоя в МТ 29.05.2009
Голям размер

В Министерството на транспорта се състоя кръгла маса с участието на експерти от Изпълнителна агенция „Морска администрация" и от Морската администрация на Финландия. Събитието беше по повод съвместния за двете администрации проект "Изграждане на капацитет за предотвратяване на замърсяване с нефт и други вредни вещества от кораби в Черно море". Проектът стартира през месец януари тази година и ще завърши в средата на юни.

Срещата започна с едоминутно мълчание в памет на жертвите на вчерашния пътен инцидент край Ямбол и беше открита от зам.-министъра на транспорта Даниела Никифорова. Тя подчерта, че в началото на тази година Изпълнителна агенция "Морска администрация" започна изпълнението на два партньорски проекта: "Изграждане на капацитет за предотвратяване на замърсяване с нефт и други вредни вещества от кораби по река Дунав" и "Изграждане на капацитет за предотвратяване на замърсяване с нефт и други вредни вещества от кораби в Черно море". Продължителността и на двата проекта е шест месеца. Финансирането е от програма ФАР и от националния бюджет. Приветствие към участниците на кръглата маса отправи и посланикът на Финландия в България Кауко Ямсен. Той изрази своето задоволство от работата на българските и финландските морски експерти.

По време на срещата изпълнителният директор на ИА „Морска администрация" к.д.п. Николай Апостолов заяви, че целта на българо-финландския проект е да се извърши реален и обстоен анализ на риска от замърсяване и да се набележат мерки за повишаване на готовността за предотвратяване на замърсявания в нашите райони на Черно море. Според него финландската страна е избрана за изпълнение на този проект заради големия й опит в борбата със замърсяването по море и заради това, че подобно на България и Финландия граничи с трети страни, които не са членки на Европейския съюз.

Като резултат от проекта "Изграждане на капацитет за предотвратяване на замърсяване с нефт и други вредни вещества от кораби в Черно море", се очаква в регионалните дирекции на "Морска администрация" във Варна и Бургас да бъде подобрен контролът над корабите, посещаващи българските пристанища, като се прилагат международните правила и стандарти във връзка с изхвърлянето на отпадните води на плавателните съдове.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 625
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени