ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

„Авиоотряд 28” получи протоколите за предоставяне на два самолета 03.06.2009
Голям размер

„Авиоотряд 28" получи днес протоколите за предоставяне на два нови самолета Airbus A319, предназначени за държавни нужди. С този акт беше отбелязано официалното предоставяне на самолетите на българската държава. На събитието присъстваха главният секретар на Министерство на транспорта Румен Христов, генералният директор на „Авиоотряд 28" Цвятко Луканов, изпълнителният директор на глобален отдел "Финансиране на активи и лизинг" на „Deutsche Bank" Томас Рюшен, директорът на Официалното представителство на „Deutsche Bank" в България Борислав Иванов, изпълнителният директор на „BHAir" Янко Иванов и др.

Вчера делегацията на „Deutsche Bank", водена от Томас Рюшен беше приета от министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

„Обновяването на парка на цялата авиация е необходимо. Такава е политиката на Министерството на транспорта във всички видове транспорт" заяви Румен Христов. „Още един поет ангажимент е изпълнен. Осъществен чрез изключително прозрачен конкурс. Широко бяха огласени и условията в наши и чужди издания. Комисията беше съставена от всички компетентни институции и авиоспециалисти. Благодарим на „BHAir" за отличното състояние на самолетите" добави още главният секретар на Министерството на транспорта. „Участието ни в сделката показва стабилността на българската държава и добрите перспективи, които отчита българската икономика", каза Борислав Иванов от името на Deutsche Bank.

Връчването на протоколите за предоставяне на самолетите стана на Летище София. По мнение на авиоспециалистите самолетите са значително по-икономични машини, с над 2 пъти намален разход на гориво, отговарящи на новите високи изисквания за безопасност, приети от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Включително и по отношение на екологичните норми - шум, вредни емисии и т.н.

 

***

"Deutsche Bank" е един от глобалните лидери в инвестиционното банкиране, с водещи пазарни позиции в сферата на финансовите услуги в Германия и Европа и продължава да затвърждава лидерството си в Северна Америка, Азия и на ключови развиващи се пазари дори и в условия на финансова криза. "Deutsche Bank" има над 76 000 служители в 75 държави в света, където предлага финансови услуги с най-високи стандарти. В България "Deutsche Bank" е лидер в предоставянето на клирингови услуги с 60% пазарен дял. Банката продължава да финансира българските банкови институции чрез реализиране на модерни финансови инструменти. "Deutsche Bank" е с дългогодишна и успешна практика в реализирането на публично-частни партньорства в различни сектори на икономиката.

***

С Протоколно решение по т.48 от Протокол №47 от заседанието на Министерския съвет на 12 декември 2007 година, правителството упълномощи министъра на транспорта да стартира процедури за придобиване на два самолета за нуждите на Авиоотряд 28.

За изпълнител на доставката на два употребявани самолета за нуждите на Авиоотряд 28 беше избрана компанията „Би Ейч Еър" ООД, гр. София. Това стана след провеждането на процедура за възлагането на обществена поръчка, с предмет: „Доставка на употребявани самолети за нуждите на Авиоотряд 28 по обособени позиции: Позиция № 1 - Самолет № 1 и Позиция № 2 - Самолет № 2". Компанията „Би Ейч Еър" ООД предлага два самолета Еърбъс А319-112, произведени през юни 2007 г.

Процедурата стартира на 12 август 2008 г., като, за да бъдат осигурени максимална прозрачност и достъпност, документацията на възложителя, беше публикувана на Интернет сайта на Министерството на транспорта, както и в официалния вестник на Европейската комисия - "Official Journal".

До определения краен срок за подаването на оферти, 30 септември 2008 г., комисията публично отвори постъпилите три оферти от следните участници, по реда на постъпването им:

1. „ГАЛЕН АВИЕЙШЪН ЕНД ИНВЕСТМЪНТ ЛИМИТИД";

2. „АВИЕЙШЪН АДВАЙЗЪРС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ИНК";

3. „БИ ЕЙЧ ЕЪР" ООД.

След публичното отваряне на офертите, комисията подробно разгледа документацията, предоставена от участниците, за съответствие на техническите и ценовите оферти на предварителните условия. В резултат на това тя предложи за отстраняване от участие компанията „АВИЕЙШЪН АДВАЙЗЪРС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ИНК" със следните мотиви:

  • Ценовата оферта по всяка от позициите не е разработена по образец, съдържащ се в документацията за участие.
  • Участникът е предложил цялата сума да бъде платена еднократно, като първа вноска, което не съответства на изискванията на Възложителя.

Комисията допусна до разглеждане и оценка офертите на:

1. „ГАЛЕН АВИЕЙШЪН ЕНД ИНВЕСТМЪНТ ЛИМИТИД";

2. „БИ ЕЙЧ ЕЪР" ООД.

След като определи комплексната оценка (техническа и ценова), Комисията предложи следното класиране:

I. За обособена Позиция №1 - Самолет №1:

1. „БИ ЕЙЧ ЕЪР" ООД - с комплексна оценка - 87,62 т.;

2. „ГАЛЕН АВИЕЙШЪН ЕНД ИНВЕСТМЪНТ ЛИМИТИД" - с комплексна оценка - 64,575 т.

II. За обособена Позиция №2 - Самолет №2:

1. „БИ ЕЙЧ ЕЪР" ООД - с комплексна оценка - 88,3 т.;

2. „ГАЛЕН АВИЕЙШЪН ЕНД ИНВЕСТМЪНТ ЛИМИТИД" - с комплексна оценка - 64,24 т.

Това класиране на участниците, както и решението на комисията за отстраняването на „АВИЕЙШЪН АДВАЙЗЪРС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ИНК", е обявено със заповед на Възложителя № РД-14-175/04.11.2008 г. С нея се обявява като изпълнител на поръчката:

I. За обособена Позиция №1 - Самолет №1 - „БИ ЕЙЧ ЕЪР" ООД.

II. За обособена Позиция №2 - Самолет №2 - „БИ ЕЙЧ ЕЪР" ООД.

До всички участници, включително и до „АВИЕЙШЪН АДВАЙЗЪРС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ИНК", е изпратено писмо с рег.№ 32-02-3067/04.11.2008 г. с резултатите от процедурата и е приложено копие от горепосочената заповед.

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail: yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени