ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Двудневно заседание на работна група за трансграничния железопътен трафик между България и Гърция започна днес 25.06.2009
Голям размер

Заседание на работна група, сформирана за създаване на общи процедурни правила за прилагане на Споразумение между правителствата на България и Гърция, започна работата си днес в Министерството на транспорта. Споразумението регламентира трансграничния железопътен трафик между двете страни.

В заседанието от българска страна участват представители на Министерството на транспорта, МВР, ИА "Железопътна администрация",  БДЖ ЕАД, Българска железопътна компания, Булмаркет, и НК „Железопътна инфраструктура", а от гръцка - представители на Министерството на транспорта и съобщенията, държавния превозвач и инфраструктурния управител. Разговорите по обсега на процедурните правила по споразумението започнаха на 28-29 април 2009 г. в Атина.

Споразумението цели създаването на рамка, която да улесни дейността на железопътния персонал на железопътните гранични преходи и да ускори преминаването на границата за пътници и товари, превозвани по железниците.  То отговаря на европейските изисквания за синхронизиране на двустранните споразумения със законодателството на Европейската общност.

Разпоредбите, включени в него, се отнасят за дейността на компетентните гранични органи на двете страни, както и дейността на инфраструктурните управители и железопътните предприятия в трансграничния железопътен трафик, които се осъществяват през Кулата-Промахон, Свиленград-Дикея, както и бъдещите железопътни гранични преходи.

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail: yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени