ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Поздравление на Министъра на транспорта Петър Мутафчиев, по случай професионалния празник на транспортните работници 28 юни 2009 г. 27.06.2009
Голям размер

Уважаеми госпожи и господа,

Уважаеми труженици от всички видове транспорт,

По стара традиция в последната неделя на месец юни ще отбележим своя професионален празник. Това е повод да поздравя всички железничари, моряци, летци, шофьори и механици, техните ръководители, както и служителите от агенциите и министерството на транспорта. Поздравявам ви за ежедневните усилия, които  полагахте и полагате транспортната система на страната успешно да се развива.

Днес е очевидно, че постигнахме цели, които работещите в транспорта отдавна очакват .

Продължихме реформите в железопътния транспорт като активно ангажирахме държавата. Увеличихме четири пъти средствата необходими за поддържане на железния път. Пристъпихме към обновление на подвижния жп състав.

На международния транспортен пазар  с една трета се увеличи присъствието на български автопревозвачи. Транспортният парк нарасна над  2 пъти, обновен основно с нови камиони и автобуси , отговарящи на съвременните екологични изисквания.

Увеличен беше пазарният дял  и на българските авиопревозвачи. Българската гражданска авиация стана равноправен партньор на европейската, с допуск за изпълнение на полети до САЩ. Ръководството на въздушното движение доби европейски сертификат за аеронавигационно обслужване на въздушното ни пространство.

Приватизацията на крупните ни компании „Българско речно плаване" и „Български морски флот" укрепи позициите на водния ни транспорт и е гаранция за неговото по нататъшно развитие.

Основен наш приоритет бе развитието на транспортната инфраструктура.

Завършихме разширението и модернизацията на Летище София, пред завършване е Летище Пловдив; успешни проекти развиват концесионираните летища и  пристанища. Стартирахме дълго отлаганото

строителство на Дунав-мост ІІ и високоскоростната ни жп линия Пловдив - Свиленград. Обновихме близо 90 основни жп гари. 

 Подобрихме диалога с браншовите организации, синдикатите,  университетите и общините като партньор и коректив в управлението на сектора.

Има и неща, които не успяхме да свършим. Даваме си сметка, че пред нас стоят още много предизвикателства и то в условията на световна икономическа криза.

Убеден съм, че опирайки се на постигнатото и обединените ни усилия, ще се справим с тези предизвикателства, защото  разполагаме не само с  ясни стратегии, програми и ресурси, но и с добре подготвени и отдадени на професията си транспортни кадри . Наша основна грижа остава повишаването на техния  социален статус  и по-доброто им заплащане.

Драги колеги и приятели,

В заключение още веднъж поздравявам всички вас и вашите семейства с настъпващия празник и ви пожелавам здраве, лично щастие и успех в постигането на общата ни благородна цел - модерен, конкурентен и безопасен транспорт !

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени