ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Зам.-министър Господинова определи някои публикации за проекта Дунав мост II като предизборни инсинуации 30.06.2009
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта Весела Господинова определи появилите се публикации в някои сайтове като предизборни инсинуации, които не само могат да попречат на изпълнението на проекта Дунав мост 2, но и усложняват взаимоотношенията между изпълнителя, инженера и възложителя. Работим отговорно, давайки си сметка за значението на този изключително сложен проект - каза още тя.

Никога не сме свързвали денонощните усилия на инженерите, техниците и работниците, на всички специалисти, с каквато и да било предизборна ситуация. За нас е важно мостът да бъде завършен своевременно и с добро качество като обект, значим не само за региона, но и за цялата европейска транспортна инфраструктура.

Строителството на моста е достигнало до етап на изграждане на устоя на българския бряг, изграждане опорите на подходната железопътна естакада и изграждане на опорите на моста в неплавателната част на реката. Изпълнен е пилотен тест на румънския бряг и се подготвя започването на работите по изграждане на опорите в плавателната част на реката, което се очаква да стане до края на юли тази година.

По договора за прилежащата инфраструктура в напреднала фаза е изграждането на пътните и железопътните надлези и е започнала работата в района на бъдещата нова товарна жп гара. Работи се по утвърдените от Инженера графици от 2008 година, в момента се актуализират графиците, отчитащи получения достъп за работа на румънския бряг.

Предвидената проектна стойност, съгласно подписания финансов меморандум е 226 млн. евро, от които българското финансиране е 60 млн. евро.

До настоящия момент по проекта са изплатени средства за строителство и строителен надзор:

  • За моста - 43,26 млн. евро;
  • За прилежащата инфраструктура - 10,22 млн. евро.

Разработена е стратегия за управление на проекта, която предвижда оптимизиране на работната програма и провеждане на организационни и технически мерки за постигане на срока, определен във Финансовия меморандум. Гарантирано е финансирането от ЕИБ и републиканския бюджет, така че да не се допусне преустановяване на финансирането.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени