ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ИА АА да подготви план за оптимизирането на съществуващата републиканска схема 29.07.2009
Голям размер

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", съвместно с браншовите организации, трябва да подготви нови принципи и механизми за оптимизацията на съществуващата досега републиканска транспорта схема, както и да направи предложение за закриването на утвърдени маршрутни разписания при спазването на сега действащото законодателство. Това нареди министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Александър Цветков.

Закриването на маршрутни разписания ще се извършва само там, където в рамките на шест месеца след тяхното утвърждаване не е взето решение за възлагане от съответния общински съвет.

Повишаването на качеството на обучението, изключването на субективните фактори при придобиване на правоспособност на управление на моторно превозно средство и дългосрочното подобряване и гарантиране на безопасността на движението по пътищата е другата задача, с която ще се заеме екипът на агенцията. За целта ще е необходимо да се набележат съответните мерки за подобряването на реда и условията за обучение, както и провеждането на изпити.

Сега действащите нормативни актове в областта на автомобилния транспорт да бъдат преразгледани, включително да бъдат предложени промени в актовете, с които да се премахне възможността за извършването на фиктивни периодични технически прегледи на пътни превозни средства. Една от мерките ще бъде персонализирането на отговорността на техническия специалист, който извършва периодичния технически преглед.

Изготвянето на всички тези предложения и мерки трябва да бъде извършено съвместно с браншовите организации в автомобилния транспорт в срок до 15 септември 2009 г.

Министър Цветков определи за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация" досегашния заместник-изпълнителен директор Любомир Христов, след като прие оставката на Володя Киров.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени