ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Новият екип на МТИТС представи своите приоритети 06.08.2009
Голям размер

Новият екип на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията очерта своите приоритети по време на пресконференция днес, на която бяха представени новите заместник-министри - Камен Кичев и Ивайло Московски. Министър Александър Цветков съобщи, че ще има назначен и трети заместник-министър с ресор информационни технологии и съобщения. Той ще стане известен, след като се трансформират функциите на ДАИТС в структурата на министерството.

Подпомагането на бизнеса в условия на икономическа криза е единият от приоритетите, който ще се стреми да изпълни новото ръководство, посочи министър Цветков. За целта е необходимо предприемането на бързи и адекватни мерки, съвместно с браншовите организации, за осигуряването на добра бизнес среда.

Драстичното затягане на финансовата дисциплина, намаляването на излишните разходи и функционирането на всички структури в условия на финансова криза е вторият приоритет на новия екип. МТИТС и структурите към него вече предприеха действия за свиването на разходите си с 15 %, което е около 3,5 млн. лева. Намаляването на членовете на бордовете ще доведе до спестяването на 700 хил. лева годишно.

Министърът на транспорта и информационните технологии и съобщенията Александър Цветков заяви, че третият и основен приоритет е стабилизирането на ситуацията в железниците. Тежкото положение там изисква редуциране на разходите и излишните административни структури, за да може да се осигури тяхното нормално функциониране през следващия период, отбеляза още той. От следващата седмица започва поредица от срещи със социалните партньори, на които да се съгласуват необходимите мерки и действия за стабилизирането на жп транспорта у нас.

За да изпълним едно от поетите ни обещания, се ангажираме да извършим ревизия на всички по-крупни сделки, като и на управлението на дружествата и на структурите в системата на министерството, за да може обществеността да е наясно какво се е случило реално, посочи министър Цветков.

Първата проверена сделка вече е факт, а именно - договорът за закупуването на два правителствени самолета за нуждите на Авиоотряд 28.

Cредства за погасяването на поредната лизингова вноска, която трябва да бъде изплатена утре, в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията няма. 101 % от капиталовите разходи вече са реализирани и усвоени. На практика до края на годината министерството има средства единствено за издръжката си, заяви транспортният министър. Ще оспорим сделката, тъй като самолетите не отговарят на техническите изисквания, такива, каквито са били заложени в техническите характеристики. Тези самолети не могат да извършват междуконтинентални полети без спиране за зареждане.

Икономически нецелесъобразно е в условията на финансова криза да се дават 110 млн. лв. за два самолета втора употреба. Министър Цветков зададе въпрос към предишните управляващи, като попита: „Това ли е антикризисният план на „кабинета Станишев" - купуването на самолети на дългосрочен лизинг?". Освен това в договора фигурира клауза - ако в 5-дневен срок транспортното министерство не погаси вноската, договорът би могъл да се разтрогне.

Ще заведем иск за прекратяване на сделката, каза в заключение той.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 534
e-mail:
vdeianova@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени