ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Българските власти не са информирани за промяна на позицията на турската страна за СЕМТ разрешителните 14.08.2009
Голям размер

Въпреки предприетите действия от българските власти, до момента не е получена информация от турска страна за промяна на заявената от тях позиция, свързана с използването на СЕМТ разрешителните от български превозвачи. В изпратената нота от миналата седмица, Република Турция информира, че забраната за български товарни автомобили да използват СЕМТ разрешителни на територията на нейна територия влиза в сила от 15 август 2009 г.

Във връзка с това, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се обръща към всички български превозвачи, осъществяващи превоз на товари от и до територията на Република Турция и използващи СЕМТ разрешителни, в случай, че срещнат затруднения, да подават пълна информация до Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" (през почивните дни 15 и 16 на e-mail: avto_a@rta.government.bg и на факс 02/ 988 54 95, а през останалото време на телефон 02/ 930 88 05 или 02/ 930 22 01).

***

Припомняме ви, че Република Турция изпрати нота на Република България, с която информира българската страна за въвеждането на забрана за български товарни автомобили да използват СЕМТ разрешителни на територията на Турция повече от един път в рамките на 24 часа (12 часа за отиване и 12 часа за връщане, като ще се взема под внимание последната дата на излизане от страната).

Веднага след получаването на нотата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията изрази категоричната си позиция пред турската страна, че поставянето на административни срокове от страна на Турция по отношение на превозите, извършвани със СЕМТ разрешителни от български превозвачи, е в противоречие с процедурите и правилата, приети от Европейската конференция на министрите на транспорта (ЕКМТ). В ръководството и правилата за използването на СЕМТ не са предвидени административни срокове, а са заложени принципни правила за реда и начина на използването на тези разрешителни.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg
 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени