ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Мерките за обучението и изпитите на кандидат шофьорите са готови 06.09.2009
Голям размер

Работна група от МТИТС докладва на министър Цветков

Готов е пакетът от мерки за подобряването на качеството и условията за обучението и провеждането на изпитите на кандидат водачите на МПС. Предложенията са подготвени от работна група, назначена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. В нея взеха участие и представители на браншовите организации.

Целта на тези мерки е силно да се ограничат предпоставките за корупционни практики при придобиването на правоспособност за управление на МПС.

Предложенията са:

I.    Нова организация за провеждането на теоретичните изпити

  • Въвеждане на принципа на анонимен изпит. За оценяващия няма да е известно името на кандидата. По време на изпита няма да присъстват преподавателите, както и проверяващите тестовете, а квестори.
  • Провеждането на теоретичните изпити на компютър. Предимство то при този начин за решаване на тестове е, че има възможност за електронно оценяване. Електронното изпитване е въведено в почти всички страни на ЕС.
  • Въвеждане на повече от един верен отговор на въпросите от изпитните тестове.

II.   Нова организация за провеждането на практически изпити

  • Отпада изискването председателите на изпитните комисии да притежават преподавателска правоспособност и 5-годишен стаж, като преподаватели по управление. По този начин се разширява възможността за подбор на качествени кадри. Такава е практиката в 33 европейски държави, като само в България и Ирландия има подобни изисквания.
  • Въвежда се правилото изпитващият да е на задната седалка на учебния автомобил. Това дава възможност изпитващият да се концентрира върху цялостното представяне на кандидата.

III.  Повишаване на ефективността на контролната дейност върху обучението и изпита

  • Учебните автомобили да се оборудват с технически средства за контрол на обучението и провеждането на изпита.
  • Въвеждане на механизъм за постоянен контрол и оценка на качеството на работата на изпитващите и тяхната квалификация.
  • Извършването на проверките на учебните центрове да се осъществява съвместно с бранша.
  • Въвеждане на нова организация при извършването на проверките, като се въвежда елемента на изненадата и размяната на служители.
  • Изграждане на електронна система за подобряването на комуникацията между учебните центрове и агенцията. По този начин се намаляват разходите за административно обслужване и се завишава контролът на обучението. Предоставя се възможността да бъде създаден общ електронен регистър на обучаваните, както и да бъде поместен графикът за провеждането на изпитите с възможност за заявяване на дата, без да е необходимо да се отива в Регионалните дирекции.

От тук следващите действия са подготовка за промяна в нормативната база. Браншът и администрацията се обединиха около тези мерки.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени