ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Екипи от МТИТС съдействат на македонските си колеги за изясняване на причините, довели до потъването на кораба 06.09.2009
Голям размер

По нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, тричленен екип от министерството отпътува рано тази сутрин за мястото на инцидента в Охрид, за да се включи в разследването на фактите и обстоятелствата, довели до трагичния инцидент с потъването на кораба "Илинден". Българските специалисти са от дирекцията за разследване на произшествия, към МТИТС, с ръководител на групата Атанас Костов. Те ще вземат участие във всички нива на разследването - от началото до края, до изясняване на случая. 

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" от своя страна предприе проверка на фирмата-превозвач, за да се изясни при какви обстоятелствата са извършени превозните услуги.

Резултатите от разследването и извършените проверки ще бъдат обявени в публичното пространство, за да се запознае цялата ни общественост с тях.

Транспортна болница в Пловдив е на разположение с екипи от психолози, които при необходимост да оказват съдействие на пострадалите за преодоляване на стреса от преживяното.

МТИТС извърши логистика по прибирането на нашите сънародници от мястото на инцидента в Охрид до Летище София, а от там и до родните им места. По нареждане на министър председателя Бойко Борисов беше  изпратен правителствен самолет до Македония. С него отпътуваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, министърът на здравеопазването Божидар Нанев, зам.-министърът на външните работи Марин Райков, както и 25 водещи журналиста от тринайсет български медии. Късно снощи те се завърнаха заедно с оцелелите българи. Осигурен беше и достъп на посрещащите близки и роднини.

Министерският съвет обяви 7 септември, понеделник, за Ден на национален траур и отмени всички тържествени прояви по случай Съединението на България, предвидени за днес.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 534
e-mail:
vdeianova@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени