ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Ще бъде извършен повторен подводен оглед на „Илинден” 07.09.2009
Голям размер

По информация от днес сутринта на тричленния разследващ екип на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, който е в Охрид, все още няма окончателна причина за потъването на кораба „Илинден". Екипите от Македония, България и Хърватия работят по няколко предполагаеми версии.

Вчера беше извършен детайлен анализ на филмирания подводен оглед на кораба, при който се констатира, че корпусът няма конструктивни нарушения. Валът е здрав от двигателя до винта. Винтът се е въртял до съприкосновение с дъното, за което свидителства и загребната следа в пясъка. По време на анализа е установено скъсано дясно въже за управление на перото, което е основен елемент за управление на кораба. Перото е отклонено на около 20 градуса наляво. Този факт изглежда нелогичен и е във фокуса на разследващите. Подобно изкривяване би отвело „Илинден" към плитчините до брега. За да се избегнат спекулации и потвърдят разкритията от вчера, по предложение на македонските експерти, ще бъде извършен повторен подводен оглед, днес, от 12 часа.

Разследващата група на МТИТС, с ръководител Атанас Костов, която включва специалисти по разследване на транспортни инциденти, получава пълна подкрепа и съдействие от македонското правителство, местната власт, председателя на Градския съд, зам.-главния съдия и от ръководителя на специалното звено на полицията, които участват в разследването.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 9409 625
e-mail: ggrozdeva@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени